U Rusiji otkazan marš „Besmrtnog puka“ na Dan pobede

U Rusiji otkazan marš „Besmrtnog puka“ na Dan pobede

Godišnja povorka „Besmrtni puk“, tokom koje Rusi nose portrete rođaka koji su se borili u Drugom svetskom ratu, neće biti održana tokom ovogodišnjih proslava Dana pobede u jeku sukoba sa Ukrajinom koji je u toku, saopštili su organizatori.

„Iz bezbednosnih razloga, Besmrtni puk (događaji) će se ove godine održati u drugim formatima“, rekla je u utorak Elena Cunajeva, kopredsedavajući organizacionog odbora manifestacije.

Prvi put održan 2012. godine, marš je postao stalni deo proslave 9. maja, kada Rusi obeležavaju pobedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom i njenim saveznicima.

Prošle godine je više od milion ljudi učestvovalo u maršu na moskovskom Crvenom trgu, dok su slične procesije održane u drugim gradovima u Rusiji i inostranstvu.

Organizatori su predložili alternativne načine odavanja počasti ratnim herojima na Dan pobede, kao što su pričvršćivanje njihovih fotografija na bočne retrovizore i zadnja stakla automobila, nošenje majica i bedževa sa njihovim fotografijama i objavljivanje na društvenim mrežama.

Tradicionalne vojne parade povodom Dana pobede takođe su otkazane u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti, koje dele granicu sa Ukrajinom, kao i na Krimu. Ova područja su granatirana i napadnuta dronovima otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini pre godinu dana.

Glavna vojna parada na Crvenom trgu će u međuvremenu proći kako je planirano, saopštio je Kremlj prošle nedelje.