Kaluđerović: Politizacija vršnjačkog nasilja je dolivanje ulja na vatru, žrtva je žrtva a nasilnik je nasilnik

Kaluđerović: Politizacija vršnjačkog nasilja je dolivanje ulja na vatru, žrtva je žrtva a nasilnik je nasilnik

Svaka politizacija vršnjačkog nasilja, kao i pokušaji da im se da primjesa nacionalnog ili vjerskog samo predstavljaju dolivanje ulja na vatru i takođe zahtijevaju osudu i reagovanje čitavog društva, poručila je članica Predsjedništva SNP CG Slađana Kaluđerović.

“Nasilje je posljedica problema u društvu na koje žmurimo posljednjih decenija, a očigledno je da institucije sistema nijesu na pravi način odgovorile ovom izazovu. Bilo koja vrsta nasilja ne može i ne smije imati opravdanje, već mora biti adekvatno sankcionisana, a potom nizom preventivnih akcija suzbijena na najmanju moguću mjeru. Sve suprotno od toga, vodi nas u još veću eskalaciju problema i sukoba, a to je ono što Crnoj Gori najmanje treba”, ističe ona.

Isto tako, kaže Kaluđerović, nedopustiva je politizacija slučajeva vršnjačkog nasilja.

“Žrtva je žrtva, a nasilnik je nasilnik i tako ih treba tretirati i shodno tome odnositi se prema njima, bez dodataka o političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti”, naglasila je.

Prema njenim riječima, žalosna je činjenica da neki još “nijesu naučili osnovnu lekciju da se požar ne gasi benzinom”.

“Zato svaka politizacija vršnjačkog nasilja, kao i pokušaji da im se da primjesa nacionalnog ili vjerskog samo predstavljaju dolivanje ulja na vatru i takođe zahtijevaju osudu i reagovanje čitavog društva. Kao što treba da pošaljemo jasnu poruku nasilnicima da ne mogu da rade sve šta požele bez posljedica, isto tako sijači mržnje i netrpeljivosti treba da znaju da će završiti na smetlištu istorije i margini društva”, poručila je Kaluđerović.