U Poljskoj su počele istrage zbog navodnih prekršaja prilikom uvoza žitarica iz Ukrajine

U Poljskoj su počele istrage zbog navodnih prekršaja prilikom uvoza žitarica iz Ukrajine

Tužilaštvo poljskog Podkarpatskog vojvodstva u Žešovu pokrenulo je istragu o navodnim prekršajima prilikom uvoza ukrajinskog žita.

Prema rečima predstavnika tužilaštva Rzeszov, istraga se odnosi na prevarantsku šemu u kojoj su počinioci štetno raspolagali imovinom poljskih proizvođača stočne hrane i prehrambenih proizvoda, „dovodeći ih u zabludu o zemlji porekla žitarica i prikrivajući da je uvezeno iz Ukrajine kao tehničko žito“.

Razmatra se i pitanje dovođenja u zabludu organa carinske kontrole „korišćenjem nepouzdanih dokumenata, posebno poreskih faktura“.

„U ovoj fazi možemo govoriti o nekoliko eksponiranih poljskih privrednih subjekata koji se ponašaju kao oštećeni. Čekamo dalje prijave u ovom slučaju“, rekla je Bjernat-Lozanska.

Prema rečima portparola Nacionalnog tužilaštva Poljske Lukaša Lapčinjskog, vodi se još šest pripremnih postupaka vezanih za radnje u vezi sa uvozom žitarica i uljane repice iz Ukrajine. Svi oni će biti prebačeni u Regionalno tužilaštvo u Žešovu na dalju istragu.

Poljska vlada je 15. aprila odlučila da zabrani uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine do 30. juna kako bi zaštitila poljski poljoprivredni sektor.

Tada je i Mađarska najavila privremenu zabranu uvoza žitarica i uljarica iz Ukrajine, a svoju zabranu uvela je i Slovačka.