Svjedok na suđenju bivšim vođama OVK: Seljimi je bio strožiji od ostalih, govorio je da sloboda ne dolazi riječima, već ratom

Svjedok na suđenju bivšim vođama OVK: Seljimi je bio strožiji od ostalih, govorio je da sloboda ne dolazi riječima, već ratom

Ispitivanjem drugog svjedoka danas je u Hagu nastavljeno suđenje bivšim vođama takozvane OVK, Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

Specijalizovano tužilaštvo je započelo ispitivanje drugog svjedoka, koji je pričao da je mjesto Mališevo u opštini Orahovac bilo pod kontrolom pripadnika takozvane OVK.

Svjedok je precizirao da su u Mališevu postojale dvije jedinice kojima je rukovodila takozvana OVK – jedinica „ljumi“ i jedinica „čeliku“.

„Kada su izvođene akcije protiv policije ili srpskih snaga, OVK je uvijek izlazila sa saopštenjima i preuzimala odgovornost za napade, od 1997. godine“, rekao je svjedok.

On je Demokratski savez Kosova (DSK) i bivšeg lidera Ibrahima Rugovu nazvao „pacifistima“, čiji je i sam bio pripadnik, a da je prvi put pripadnike takozvane OVK vidio na sahrani jednog Albanca 1997. godine.

Svjedok je rekao da je naknadno saznao da je jedan od pripadnika tzv. OVK bio optuženi Seljimi.

„I drugi su govorili isto, a jedan od govornika, a to je Redžep Seljimi, koji je nosio masku, bio je strožiji od ostalih, rekavši da od sada ‘OVK mora da se čuje’, da je potrebno boriti se za slobodu Kosova, jer se riječima ne može ništa postići. Očigledno, mislio je na ‘pacifiste’ i istakao da sloboda ne dolazi samo mirnim riječima, već i ratom“, otkrio je svedok, a prenio „Reporteri“.

Nakon toga je suđenje je prešlo u poluzatvorenu sjednicu, kada samo prisutni u sudnici mogu da čuju svjedočenje, dok u video prenosu nema tona.

Prvi svjedok, podsjetimo, pričao je više od tri dana, a pretpostavlja se da će drugi svjedočiti najmanje pet dana.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovječnosti, počinjene u 42 nelegalna pritvora takozvane OVK na KiM i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Prema navodima optužnice, ta djela izvršili su pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bila aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Na početku suđenja, 3. aprila, okrivljeni su negirali optužbe.

U ovom postupku odobreno je učešće 140 žrtava.