Bivša liderka Merkel biće odlikovana najvišim nemačkim priznanjem

Bivša liderka Merkel biće odlikovana najvišim nemačkim priznanjem

Bivša kancelarka Angela Merkel biće u ponedeljak odlikovana najvišim mogućim priznanjem Nemačke u znak priznanja za skoro rekordnih 16 godina na čelu zemlje.

Predsednik Frank-Valter Štajnmajer planira da dodeli Orden zasluga za posebna dostignuća kancelaru sa četiri mandata, koji će postati tek treći bivši lider koji je dobio taj nivo odlikovanja. Druga dvojica su bili Konrad Adenauer, prvi lider Zapadne Nemačke, i Helmut Kol, koji je doveo Nemačku do ponovnog ujedinjenja.

Merkelova (68) je bila prva žena na čelu Nemačke i prva kancelarka koja je odrasla iza gvozdene zavese u komunističkoj istočnoj Nemačkoj.

Podnijela je ostavku u decembru 2021. sa dobro cijenjenim rekordom vođenja najveće evropske ekonomije kroz niz kriza, uključujući globalnu finansijsku krizu, dužničku krizu u evrozoni i pandemiju COVID-19. Nije tražila peti mandat i okončala je svoj mandat kao drugi najduži lider u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata, 10 dana manje od rekorda nekadašnjeg mentora Kola.

Merkelino nasleđe je izazvalo sve kritičnije ispitivanje od njenog odlaska, uglavnom zbog ruske invazije na Ukrajinu. Ona je čvrsto branila svoje diplomatske napore, rekavši da je mnogo kritikovani mirovni sporazum za istočnu Ukrajinu iz 2015. kupio Kijevu dragoceno vreme.

Ona se takođe nije izvinila zbog odluka svoje vlade da kupi velike količine prirodnog gasa od Rusije, glavnog nemačkog snabdevača gasom kada je napustila funkciju, rekavši prošle godine da su „iz perspektive tog vremena“ te odluke imale smisla.

Merkelova je zadržala relativno nizak profil otkako je podnijela ostavku i ostala je izvan trenutne političke borbe. Očekuje se da će njen naslednik Olaf Šolc prisustvovati ceremoniji u ponedeljak.