Nedostatak obezbeđenja japanskog premijera iznenadio je mnoge

Nedostatak obezbeđenja japanskog premijera iznenadio je mnoge

Ribari koji su se uhvatili u koštac sa čovekom osumnjičenim za drugi napad na japanskog političara za manje od godinu dana rekli su u nedelju da su iznenađeni nedostatkom obezbeđenja premijera Fumija Kišide.

Koniši je rekao da je ribar Cutomu Koniši posmatrao Kišidu na kampanji u ovoj ribarskoj luci kada je neki predmet proleteo iznad glave i sleteo u blizini premijera. Službenik obezbeđenja prekrio je objekat neprobojnom aktovkom, rekao je Koniši (41). Ribari su napali napadača.

„Nikada nisam mislio da će se ovakav zločin desiti u mom rodnom gradu, koji je prilično malo ribarsko područje“, rekao je Koniši (41) u nedelju dok je pijuckao konzervu kafe u luci Saikazaki. „Još uvek sam šokiran i zaprepašćen.”

Premijer je ostao nepovređen, ali, kao i mnogi drugi u Japanu, Koniši je u nedelju razmišljao šta bi zemlja trebalo da uradi da bi bolje zaštitila javne ličnosti.

„U vreme kada je japanski premijer bio u poseti, možda nam je bio potreban detektor metala“, rekao je Koniši.

Masaki Nišide, 55-godišnji ribar iz Saikazakija, rekao je da su većina ljudi na subotnjem događaju bili stanovnici i pristalice lokalnog kandidata. Rekao je da se isticao mladić koji je nosio srebrno-sivi ranac.

„Ovde se svi oblače kao ja, a niko ne nosi ranac; to je bio samo on“, rekao je Nišide, obučen u trenerku i crvene gumene čizme. „Da sam ja zadužen za bezbednost, tražio bih proveru torbe.

Nakon neuspelog napada na premijera, jedan od ribara je zgrabio osumnjičenog za vrat s leđa, drugi je gurnuo njegovu glavu nadole, a Koniši se zakačio za njegovu nogu. Držali su čoveka dok su ga policajci povukli na zemlju.

Haotična scena je podsećala na atentat pre devet meseci na bivšeg premijera Šinzo Abea, koji je takođe došao tokom obilaska kampanje. Policija je pooštrila zaštitne mere nakon što je istraga otkrila rupe u Abeovom obezbeđenju. Abe je ubijen iz pištolja domaće izrade tokom predizbornog govora. Osumnjičeni Tecuja Jamagami optužen je za ubistvo i nekoliko drugih zločina, uključujući kršenje zakona o kontroli oružja.

Jamagami je rekao istražiteljima da je ubio Abea, jednog od najuticajnijih japanskih političara koji izazivaju podele, zbog očiglednih veza bivšeg premijera sa verskom grupom koju je Jamagami mrzeo. U izjavama i objavama na društvenim mrežama koje mu se pripisuju, Jamagami je rekao da je njegova majka dala donacije Crkvi ujedinjenja koja je bankrotirala njegovu porodicu i uništila njegov život.

Nasilni zločini su retki u Japanu, a sa svojim strogim zakonima o kontroli oružja, zemlja ima samo nekoliko zločina u vezi sa oružjem godišnje. Većina slučajeva je vezana za bande, iako je poslednjih godina sve veća zabrinutost zbog domaćeg oružja i eksploziva. Bilo je i nekih visoko-profilnih slučajeva nasumičnih uboda nožem u podzemnoj železnici i napada podmetnutih požarima.

Grupe od nekoliko oficira čuvale su premijere. Manje službenika posmatra ministre iz kabineta i bivše lidere.

U poređenju sa izborima u SAD, publici na političkim kampanjama u Japanu često je dozvoljeno da bude prilično bliska zvanicama. Na događaju kampanje za Kišidu, publika u prvom redu bila je na dodirnoj udaljenosti.

Povređena je samo jedna osoba, policijski službenik, ruka koju su posekli komadići naprave, koja nije u potpunosti eksplodirala. Policija je uhapsila 24-godišnjeg Rjudžija Nakamuru zbog sumnje da je bacio eksploziv u metalnu cev na Kišidu.

Policija je poslala specijalni tim za borbu protiv eksploziva u kuću osumnjičenog u prefekturi Hjogo da traži dokaze o pravljenju bombe. Ovog meseca su lokalni izbori širom zemlje. a Japan je domaćin serije sastanaka Grupe sedam koji vode do samita lidera 19-21. maja u Hirošimi. Diplomate su stigle u nedelju na sastanak ministara inostranih poslova G-7 u Karuizavi.

Isao Itabashi, stručnjak za javnu sigurnost, rekao je za NHK TV da je napad pokrenuo pitanja o tome kako se sprovode izborne kampanje. Čuvanje vrhunskih političara u kampanjama je logistički teško, a takođe je teško balansirati čvrstu bezbednost sa slobodnim izborima, rekao je on.

Kijotaka Hamada, 70, stariji član lokalnog ribarskog udruženja, rekao je da je osetio da ga je nešto udarilo u rame baš kada je čuo prasak i bežao sa lica mesta. Policija mu je uzela jaknu da vidi da li ga je pogodio komadić eksploziva.

„Samo želim da pitam osumnjičenog zašto je morao da dođe ovde da pravi probleme“, rekao je.

Za Hamadu i druge ribare postoji zabrinutost i zbog očekivanog gubitka prihoda od dana kada ne mogu da rade dok su lučki objekti zatvoreni zbog istrage.

„Uložili smo toliko truda širom sela da dočekamo premijera ovde u njegovoj prvoj poseti“, rekao je Hamada. „Sada ne možemo ni da izađemo na more.“