Koliko zarađuju gradonačelnici u regionu

Koliko zarađuju gradonačelnici u regionu

Prosječna plata gradonačelnika deset najvećih gradova u Sloveniji je 2.555 eura, a gradonačelnici najvećih gradova u Srbiji – 1.092, pokazuju podaci do kojih su došli novinari portala N1 iz regiona poredeći imovinske karte funkcionera.

U Hrvatskoj gradonačelnici primaju oko 2.422 evra, dok je prosjek u Bosni i Hercegovini 1.934 evra.

Plata gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića , ne računajući dodatak za radni staž, iznosi 2.696 evra, dok njegov hrvatski kolega, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević , mjesečno zarađuje 2.318 evra.

Mjesečna plata prvog čovjeka Podgorice je 1.562 evra, dok je plata gradonačelnice Skoplja Danele Arsovske trenutno 2.036 evra, a utvrđuje se tako što se iznos prosječne plate na nivou republike množi koeficijentom 3,70.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić mjesečno zarađuje 1.510 evra, bez dodataka, dok najnižu platu u poređenju sa ostalim gradonačelnicima glavnih gradova u regionu ima gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić – 1.399 evra.

Apsolutni rekorder po visini zarade u državama bivše SFRJ je gradonačelnik Bjeljine Ljubiša Petrović , čija je mjesečna plata 3.305 evra. Za njim slijedi najplaćeniji gradonačelnik u Hrvatskoj – prvi čovjek Zadra Branko Dukić, koji mjesečno zarađuje 3.026 evra, dok su primanja ostalih gradonačelnika najvećih gradova u regionu ispod 3.000 evra.

Najnižu platu u regionu ima gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, koji mjesečno inkasira 910 evra.

Najnižu platu u Bosni i Hercegovini ima gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić , koji za to može da „zahvali“ svom prethodniku Šuhretu Fazliću, koji je donio odluku da platu od 2.287 evra smanji na iznos od 1.271 evro.

U Sloveniji najnižu platu ima gradonačelnik Kamnika Mateja Slapar – 2.267 evra, a u Hrvatskoj je to prvi čovjek Rijeke Marko Filipović , koji mjesečno zarađuje „svega“ 1.995 evra.