Crnogorski građani pred Evropskim sudom za ljudska prava tražili 90 miliona od države

Crnogorski građani pred Evropskim sudom za ljudska prava tražili 90 miliona od države

Crna Gora je do 30. marta 2023. godine na ime pravičnog zadovoljenja u postupcima pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu podnosiocima predstavki isplatila ukupno 6.342.952,30 evra.

To je „Danu“ saopštila Valentina Pavličić, zastupnica Crne Gore pred tom institucijom.

Pavličić je istakla da su ukupni zahtjevi podnosilaca u posljednjih pet godina, po svim osnovima i podnijetim predstavkama, iznosili blizu 90 miliona evra, što ukazuje da je Evropski sud usvojio sveobuhvatnu pravnu odbranu i argumentaciju zastupnika tužene države, koja je iznijeta u pisanim izjašnjenjima.

– Prema Godišnjem izvještaju o radu Evropskog suda za ljudska prava za 2022, kada je u pitanju Crna Gora i njen status pred tom međunarodnom sudskom instancom, konstatuje se da je 295 predstavki dodijeljeno u rad nekoj sudskoj formaciji, dok je 414 predstavki proglašeno neprihvatljivim ili izbrisano sa liste predmeta – izjavila je Pavličić.

– S druge strane, na kraju 2022. godine, pred Evropskim sudom je u odnosu na Crnu Goru ukupno ostala u radu 101 predstavka, i ukazujem da je u isključivoj nadležnosti Evropskog suda da li će po navedenim predstavkama odlučiti putem presude ili odluke. Od dana kada je donijeta prva presuda „Bijelić protiv Crne Gore i Srbije“ do danas (dakle za 13 godina), Evropski sud je odlučivao o blizu 4.000 predstavki u odnosu na Crnu Goru. Od tog broja, do 30. marta 2023. godine, Evropski sud je donio 148 odluka, od kojih je u 67 presuda utvrdio povredu barem jednog konvencijskog prava – dodala je Pavličić.