Vanredni izbori ipak 11. juna

Vanredni izbori ipak 11. juna

Dio partija aktuelne većine ne odustaje od stava da treba odložiti parlamentarne izbore iako je izvjesno da će oni biti održani 11. juna. Takvo očekivanje, navodno će predočiti i novoizabranom šefu države Jakovu Milatoviću. Kao razlog za odlaganje izbora dio poslanika parlamentarne većine sada navodi bezbjednosnu situaciju u državi, odnosno da bi se nastavila akcija „razbijanja mafije“, što je aludiranje na hapšenje policijskih zvaničnika pod sumnjom da su povezani sa kriminalnim klanovima.

Kako „Dan“ saznaje, na tome najviše insistiraju stranke koje trenutno najviše participiraju u vlasti, to jeste Socijalistička narodna partija (SNP) i GP URA. Međutim, od njih nismo uspjeli da dobijemo zvaničan komentar. Naš izvor ističe da se o tome razgovara, ali da za pomjeranje nisu sve partije većine, koje uz to misle da je i to pravno nemoguće.

– Izborne liste se predaju do 18. maja, dok Jakov Milatović stupa na dužnost tek 21. maja – podsjetio je naš izvor.

I dok se pregovara o mogućem pomjeranju izbora, već se razgovara i o potencijalnim koalicijama. GP URA i Demokrate su 10. aprila dogovorili formiranje građanskog bloka, koji će, kako su tada saopštili, biti otvoren za sve stranke evropske profilacije, pojedince i intelektualce. Oni žele, kako su tada njihovi predstavnici kazali za „Dan“, da jačaju centar. Još uvijek nije sigurno hoće li pokret Evropa sad stupiti u koaliciju s njima, a prema našim saznanjima, to je malo vjerovatno. Veći dio predsjedništva te stranke je za to da samostalno izađu na izbore, pa da nakon njih sklapaju postizborne koalicije. SNP još uvijek nije odlučio da li će se nekome prikloniti ili će izaći samostalno, a Demokrate ne žele koaliciju u kojoj bi bili i ta stranka. Partije koje čine Demokratski front još uvijek razmišljaju o svom angažmanu, ali je najvjerovatnije da će na izbore izaći zajedno dosadašnji partneri Pokret za promjene, Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija. Vjerovatno će im se priključiti još neke stranke. Iz Bošnjačke stranke su najavili da će samostalno izaći na izbore, dok su Forca i Demokratska partija dogovorile zajednički angažman. Demokratska partija socijalista je trenutno zauzeta unutrašnjim reformama, s ciljem da ojačaju kao stranka, ali i da povećaju koalicioni kapacitet. Nakon što je Milo Đukanović otišao sa čela partije, nije sigurno u kojem će se smjeru kretati, a prema našim saznanjima, žele jak procrnogorski blok. U tome će im se najvjerovatnije priključiti dosadašnji partneri, ali i partije koje se tek osnivaju.