Potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili puštena iz zatvora

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili puštena iz zatvora

Bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili, koja je optužena za prijem mita puštena je danas iz zatvora „Haren“ u Briselu u kućni pritvor.

Kailijeva i nekoliko drugih zvaničnika optuženi su za prijem mita od Katara i Maroka u zamjenu za lobiranje u korist tih zemalja u Evropskom parlamentu.

Eva Kaili je uhapšena uz još tri osobe tokom policijskih operacija u decembru prošle godine, kada je pronađeno 1,5 miliona evra gotovog novca. Kailijeva će nositi električnu nanogicu i neće joj biti dozvoljeno da napušta Belgiju, prenosi Rojters.

Osim Kailijeve, oslobođena su i trojica ostalih osumnjičenih, od kojih je jedan priznao krivicu i sarađuje sa vlastima u zamjenu za smanjenu kaznu.

Drugi poslanik Evropskog parlamenta Belgijanac Mark Tarabela uhapšen je u februaru i oslobođen je prošle sedmice uz elektronski nadzor. On takođe negira krivicu.

Italijanski poslanik Evropskog parlamenta Andrea Kozolino pokušava da izbjegne nalog za njegovo isporučenje u Belgiju iz Italije. On negira da je uzimao mito od drugih država.

Ročište o zahtjevu Belgije održava se u Italiji 2. maja.