Princ Hari će prisustvovati krunisanju oca, Megan neće

Princ Hari će prisustvovati krunisanju oca, Megan neće

Princ Hari prisustvovaće krunisanju svog oca, saopštila je u sredu Bakingemska palata, čime je okončana višemesečna nagađanja o tome da li bi princ bio dobrodošao nakon iznošenja optužbi za rasizam i medijsku manipulaciju na kraljevsku porodicu.

Njegova supruga Megan, vojvotkinja od Saseksa, ostaće u kući para u južnoj Kaliforniji sa njihovo dvoje male dece, princom Arčijem i princezom Lilibet, saopštila je palata. Skoro identična izjava predstavnika Saseksa potvrdila je vest.

Datum krunisanja 6. maja u Vestminsterskoj opatiji poklapa se sa rođendanom njihovog sina.

Iako bi ova najava trebalo da utiša debatu o tome „hoće li ili neće“ u britanskim medijima, to neće okončati kraljevsku sapunicu koja se vrti oko Harija i Megan dok se kralj Čarls III priprema za krunisanje.

Kada je princ prisustvovao sahrani svog dede, princa Filipa, i njegove bake, kraljice Elizabete Druge, komentatori su raspravljali o svemu, od toga da li će Hariju biti dozvoljeno da nosi svoju vojnu uniformu do mesta gde je tačno sedeo. I uvek se postavlja pitanje da li će se sastati licem u lice sa svojim ocem i starijim bratom, princom Vilijamom.

Ta intriga će biti samo pojačana nakon što su Hari i Megan podstakli svoju kritiku kraljevske porodice u šestodelnoj Netfliks seriji o svojoj odluci da se povuku sa kraljevskih dužnosti pre tri godine, nakon čega je usledila Harijeva odluka da otkrije porodične tajne u svom bestseleru. memoari „Rezervni”.

Hari i Megan, koja je biračka rasa, tvrde da se suočila sa rasističkim stavovima i iz palate i iz britanske štampe. Lečenje je doprinelo njihovoj odluci da napuste zemlju.

Otkrića u „Spare“, uključujući detalje privatnih razgovora sa njegovim ocem i bratom, princom Vilijamom, podstakla su tenzije između Harija i njegove porodice koje su postale javne kada su se on i njegova supruga preselili u Severnu Ameriku 2020.

Knjiga je takođe uključila navode da članovi kraljevske porodice redovno daju nelaskave informacije o drugim članovima kuće Vindzor u zamenu za pozitivno izveštavanje o sebi.

Princ je izdvojio Kamilu, suprugu kraljice, optužujući je da je odavala privatne razgovore u medije dok je pokušavala da rehabilituje svoj imidž nakon udaje za Čarlsa. Kamila je jednom bila vređana zbog svoje dugogodišnje afere sa Čarlsom, što je doprinelo raspadu njegovog braka sa pokojnom princom Dajanom, Harijevom i Vilijamovom majkom.

Netrpeljivost između Harija i njegove porodice ponovo je izbila u javnost prošlog meseca kada su Saseksi rekli da su zamoljeni da napuste svoj dom u Britaniji.

Frogmore Cottage, kraljevska rezidencija na teritoriji zamka Vindzor zapadno od Londona, bila je glavna rezidencija para pre nego što su odustali od kraljevskih dužnosti i preselili se u Montesito, bogatu enklavu u južnoj Kaliforniji.