Svjetski ekonomski forum: Srbija je primjer za najrazvijenije zemlje u oblasti biotehnologije

Svjetski ekonomski forum: Srbija je primjer za najrazvijenije zemlje u oblasti biotehnologije

Na sajtu Svjetskog ekonomskog foruma objavljen je tekst „Želite da uspostavite biotehnološki ekosistem? Evo šta možete da naučite od Srbije“, u kom su objašnjeni koraci koje je naša zemlja preduzela radi izgradnje Bio 4 Kampusa.

U tekstu se ističe da biotehnologija transformiše zdravstveni sektor jedne zemlje kroz inovativne aplikacije koje su praksu poput genetskog testiranja, liječenja ljekova i rasta vještačkog tkiva učinile stvarnošću.

Njihova pragmatična priroda i brzi napredak su dokazali da povećavaju efikasnost, smanjuju greške i postižu dobre rezultate po pitanju zdravstvenih rešenja. Sada se predviđa da će tržište biotehnologije rasti 8,7% između 2023. i 2030. godine, prvenstveno zbog rasta biofarmaceutske industrije.

Biotehnologija može smanjiti stopu zaraznih bolesti kroz nove tretmane, personalizovati medicinu i kreirati preciznije alate za otkrivanje bolesti.

Ipak iz SEF ističu da postoje mnoge regulatorne prepreke, od finansiranja do etike, prije nego što se počne sa izgradnjom takve industrije. Oni ističu da vlade igraju aktivnu ulogu u uspostavljanju uspješnog ekosistema kroz svesna ulaganja i politiku.

Na primjer, Svjetski ekonomski forum navodi istraživanje Centra za četvrtu industrijsku revoluciju (C4IR) u Srbiji, koje pokazuje da su sledeće zemlje povećale ulaganja u nauku, i to za sledeće procente:

Kako zemlje mogu da prevaziđu prepreke biotehnologiji?

Iz Svjetskog ekonomskog foruma navode da je Srbija dobar primjer zemlje koja je krenula u razvoj biotehnologije na nivou cijele vlade, sarađujući sa liderima iz biznisa, akademske zajednice i građanskog društva kako bi stvorila snažno okruženje u kome saradnja pokreće promjene.

Biotehnološki igrači u Srbiji susreli su se sa izazovima, uključujući potrebu za platformama za sekvenciranje, kapacitetom za skladištenje i sistemima za obradu genomskih podataka. Da bi pomogla svom lokalnom biotehnološkom ekosistemu, iz SEF navode da je Vlada Republike Srbije primijenila sledeće strategije iz kojih druge zemlje mogu da uče.

1. Izgradnja snažnog regulatornog okvira

Visoki nivoi regulacije ne sprječavaju eksperimentisanje: oni uspostavljaju transparentne, naučno zasnovane i zaštitne mehanizme usresređene na rizike, koji podržavaju odgovoran napredak. C4IR Srbija je aktivno konsultovao političke stručnjake i naučnike u izradi predloga propisa koji bi olakšali primjenu biotehnologije uz zaštitu i poštovanje prava građana.

2. Podsticanje inovacija i istraživanja

Ubrzati razvoj novih proizvoda i tehnologija znači biti otvoren za nove ideje i okruženja. Na primjer, Vlada Srbije je pokrenula Nacionalnu platformu za vještačku inteligenciju i pristala da je koristi za čuvanje ključnih istraživačkih podataka. Zatim je osnovan Centar za sekvenciranje genoma i bioinformatiku za implementaciju ‘4P’ medicine (prediktivnu, preventivnu, personalizovanu i participativnu) i dalji razvoj biomedicine i biotehnologije koristeći najsavremeniju molekularnu biologiju i alate informacione tehnologije.

3. Obezbjeđivanje sredstava i podsticaja za omogućavanje rasta industrije

Rastuća ulaganja u istraživanje i razvoj biotehnologije podržava bogati klinički lanac koji obećava da će ostati ključni pokretač globalne biofarmaceutske industrije od 1,4 triliona dolara. Srbija ulaže u Bio4 Campus i sredstva za promociju startapova koji su privukli pažnju mnogih svjetskih inovatora.

4. Obrazovanje i obuka radne snage

Biotehnološka industrija zapošljava preko 1,9 miliona ljudi širom svijeta i stalno se razvija. Osoblje mora imati veštine i znanje da bi uspjelo u ovako dinamičnom okruženju. U okviru vladine delegacije, C4IR Srbija je obavio studijsku posjetu Velikoj Britaniji kako bi se sastao sa brojnim naučnicima i ljekarima radi razmjene znanja i izgradnje partnerstava.

5. Razvijanje jake IT infrastrukture

Prikupljanje, obrada i analiza ogromnih količina podataka zahtijevaju više procesa. Da bi stvorio povoljne uslove za istraživanje i rešenja C4IR Srbija uspostavlja registar genetičkih i zdravstvenih podataka kako bi obezbijedio efikasno i bezbjedno skladištenje genetskih i zdravstvenih podataka i njihovo korišćenje u istraživanju i razvoju.

Sve u svemu, prevazilaženje prepreka biotehnologiji zahtijeva zajednički napor između vlade, industrijskih lidera i akademske zajednice, zaključuje se u tekstu Svjetskog ekonomskog foruma.