Bajden će se sastati sa Sunakom u Belfastu na početku irske turneje

Bajden će se sastati sa Sunakom u Belfastu na početku irske turneje

Američki predsednik Džo Bajden sastaće se u sredu u Belfastu sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom i političkim liderima Severne Irske, otpočevši trodnevnu irsku turneju govorom povodom 25. godišnjice mira u Severnoj Irskoj 1998. dogovor.

Bajden, koji je žestoko ponosan na svoje irsko nasleđe, provešće nešto više od pola dana u regionu Velike Britanije pre nego što otputuje na jug u Republiku Irsku na dva i po dana govora i sastanaka sa zvaničnicima i daljim rođacima.

Obraćajući se novinarima pre nego što je napustio Vašington, Bajden je rekao da je njegov prioritet da pomogne „očuvanju mira“ dok Severna Irska obeležava godišnjicu Sporazuma na Veliki petak iz 1998. kojim je uglavnom okončano 30 godina krvoprolića između uglavnom katoličkih protivnika i uglavnom protestantskih pristalica britanske vladavine.

Takođe je rekao da će nastojati da nedavni okvirni sporazum iz Vindzora između Evropske unije i Britanije o ublažavanju trgovinskih barijera između Severne Irske i ostatka Velike Britanije nakon Bregzita ostane na snazi.

Taj dogovor do sada nije uspeo da ubedi najveću probritansku stranku u regionu, Demokratsku unionističku partiju (DUP), da prekine bojkot decentralizovane vlade, ključnog dela mirovnog sporazuma iz 1998. godine.

DUP je saopštio da Bajdenova poseta regionu – prva u regionu u poslednjih 10 godina – neće vršiti pritisak na nju da prekine svoj više od godinu dana protest zbog trgovinskih pravila koja tretiraju pokrajinu drugačije od ostatka Velike Britanije.

Iako se očekuje da će Bajden pozdraviti predstavnike DUP-a i druge četiri glavne političke stranke u Sjevernoj Irskoj, nije jasno da li će oni održati odvojene sastanke.

Bajden, u pratnji novog specijalnog izaslanika SAD za Severnu Irsku za ekonomska pitanja Džozefa Kenedija III po njegovom dolasku, takođe će izneti mogućnost bližih investicionih veza između SAD i Severne Irske kako bi pokušao da ohrabri okončanje ćorsokaka.

Nakon govora na Univerzitetu Ulster i sastanka sa Sunakom, Bajden će otputovati u okrug Laut – na pola puta između Belfasta i Dablina – gde je rođen njegov pradeda. Širom ostrva se u sredu očekuje olujno vreme.

Bajden će se u petak sastati sa rođacima sa druge strane svoje porodice u zapadnom okrugu Mejo.

Bajdenov pra-pradeda Oven Finegan, obućar iz okruga Laut, emigrirao je u Sjedinjene Države 1849. Njegova porodica, uključujući i Bajdenovog pradedu Džejmsa Finegana, pratila ga je 1850. godine.