Bitkoin skočio na desetomesečni maksimum

Bitkoin skočio na desetomesečni maksimum

Bitkoin se pomerio iznad 30.000 dolara prvi put od juna, pošto investitori postaju sve optimističniji u pogledu monetarne politike američkih Federalnih rezervi uoči ključnih podataka o inflaciji kasnije tokom nedelje.

Najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji dostigla je vrhunac na 30.438 dolara u ponedeljak, ali se kasnije povukla na 30.051 dolara oko 09:20 GMT u utorak, prema CoinDesk-u.

Bitkoin je porastao za više od 80% od 1. januara. Godinu je započeo na oko 16.600 dolara nakon turbulentne 2022. godine u kojoj je skoro 1,4 biliona dolara zbrisano sa kripto tržišta usred bankrota u sektoru.

Kripto stručnjaci kažu da će bitkoin verovatno rasti dalje nakon što pređe psihološki prag od 30.000 dolara, posebno ako tržišna očekivanja da će američki Fed ublažiti svoju monetarnu politiku postanu stvarnost.

Džejms Laviš, izvršni partner u Bitcoin Opportuniti Fundu, rekao je za CNBC da postoje spekulacije među trgovcima da bi predstojeći podaci o indeksu potrošačkih cena „mogli doći na nivo koji daje Fed-u razlog da razmisli o pauziranju podizanja stopa na sledećem sastanku, čime bi dajući podsticaj imovini kao što je Bitcoin. ”

Nakon nedavnog preokreta na berzi izazvanog bankarskom krizom u SAD, neki analitičari sugerišu da će bitkoin verovatno dobiti sve veću privlačnost kao „sigurno utočište“ za investitore.

„Dok se period 2020-2021 doživljavao kao prelomni trenutak za bitkoin, sadašnje vreme zaista označava njegov uspon na globalnu scenu kao ogromno bogatstvo“, rekao je Bob Ras, suosnivač Sologenic-a, sistema za tokenizaciju imovine zasnovan na blokčejnu. u e-poruci za CoinDesk.

„Usred povećane geopolitičke nestabilnosti, posrnulog bankarskog sistema i rastuće zabrinutosti oko rezervnih valuta, bitkoin se pojavio kao pouzdano utočište koje su mnogi očekivali“, dodao je on.