Makron: Zavisnost Evrope od Sjedinjenih Američkih Država se mora smanjiti

Makron: Zavisnost Evrope od Sjedinjenih Američkih Država se mora smanjiti

Makron je u razgovoru sa novinarima ponovio svoju teoriju o „strateškoj autonomiji“, koja podrazumijeva da Evropa, koju vjerovatno vodi Francuska, postane „treća supersila“.

Evropa se suočava sa velikim rizikom zbog toga što je „ušla u krize koje nisu naše, a to je sprečava da izgradi svoju stratešku autonomiju“, kazao je Makron.

Kineski predsednik Si Đinping podržao je Makronov koncept strateške autonomije i kineski zvaničnici se na njega stalno pozivaju u svojim odnosima sa evropskim zemljama.

Bio bi paradoks da savladani panikom povjerujemo da smo samo američki sledbenici i pitanje na koje Evropljani treba da odgovore je da li je u našem interesu da ubrzamo krizu na Tajvanu, a moj odgovor je ne, rekao je Makron.

Najgore bi bilo, upozorio je, da mi Evropljani pomislimo da moramo da postanemo sledbenici ove teme i da se ugledamo na agendu SAD i kinesku preteranu reakciju.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajden je pre dva dana u Pekingu rekla da je za Evropu neprihvatljiva prijetnja silom da bi se promijenio status kvo Tajvana, na šta joj je Si odgovorio da su u zabludi svi koji misle da mogu da utiču na stav Kine po tom pitanju.