Rusija kaže da je pristupanje Finske NATO-u opasna istorijska greška

Rusija kaže da je pristupanje Finske NATO-u opasna istorijska greška

Rusija je u utorak izjavila da je pristupanje Finske vojnom savezu NATO-a opasna istorijska greška koja bi oslabila bezbjednost u širem regionu, povećala rizik od sukoba i primorala Moskvu da preduzme kontramere.

Finska se formalno pridružila NATO-u u utorak, a njena zastava se razvila ispred briselskog štaba vojnog bloka, u istorijskom pomeranju politike od nesvrstanosti do koje je došlo ruskom invazijom na Ukrajinu.

U Moskvi su prokremljovski aktivisti održali bučne anti-NATO demonstracije ispred američke ambasade, držeći plakate sa sloganima poput „Stop NATO“ i „NATO je sponzor nacizma“.

Rusija i Finska dele granicu od 1.300 km (800 milja), a Moskva je već rekla da će pojačati vojne divizije stacionirane na njenom zapadu i severozapadu.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je ruskom vojnom vrhu da pristupanje Finske „stvara rizike značajnog širenja sukoba“.

Ali on je rekao da to neće uticati na ishod onoga što Rusija naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih Rusija kaže da se bori u Ukrajini je da spreči pretvaranje njenog suseda u NATO ispostavu koja bi ugrozila njenu bezbednost.

Kremlj je saopštio da će Rusija biti prinuđena da preduzme „kontramere“ kao odgovor na ulazak Finske u NATO, a koje će se prilagođavati u zavisnosti od vrste vojnih raspoređivanja i infrastrukture koja se primenjuje u Finskoj.

Dalje širenje NATO-a je „zadiranje u našu bezbednost i u nacionalne interese Rusije“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Finska čini opasnu istorijsku grešku ulaskom u NATO koja bi razvodnila njen uticaj na svetskoj sceni i naškodila njenim vezama sa Moskvom.

„Politika vojnog nesvrstavanja Helsinkija dugo je služila finskim nacionalnim interesima i bila je važan faktor izgradnje poverenja u regionu Baltičkog mora i evropskog kontinenta u celini“, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Ovo je sada prošlost. Finska je postala jedna od malih članica alijanse koja ništa ne odlučuje, gubeći svoj poseban glas u međunarodnim poslovima. Sigurni smo da će istorija suditi o ovom ishitrenom koraku.“

U Sankt Peterburgu, samo oko 150 km (93 milje) od finske granice, stanovnik koji je dao svoje ime kao Nikolaj rekao je Rojtersu da će Rusi sada Finsku gledati kao neprijateljsku državu.

„Apsolutno nema sumnje da Finska pravi sebi probleme ulaskom u (NATO) jer smo je smatrali bratskom zemljom kapitalističkog sveta, nama najbližom po duhu, po odnosima, po obostrano korisnim ekonomskim odnosima“, rekao je on. rekao.