Spašavanje UBS Credit Suisse je neuredno, ali nezaustavljivo

Spašavanje UBS Credit Suisse je neuredno, ali nezaustavljivo

Izgleda da vrlo malo ljudi želi da se UBS (UBSG.S) i Credit Suisse (CSGN.S) spoje, ali je malo verovatno da će to neko zaustaviti. Švajcarski savezni tužilac otvorio je istragu o dogovoru koji je dogovorila država, saopštila je u nedelju kancelarija državnog tužioca. Jedan fokus je sumnja da su insajderi možda procurili u štampu u detalje, preneo je Fajnenšel tajms. Ostale prepreke uključuju činjenicu da se većini švajcarskih glasača ne sviđa sporazum. Parlament ove zemlje zakazao je vanrednu sednicu na kojoj će se raspravljati o hitnim merama koje je vlada pozvala da bi primorala sindikat.

Investitori, međutim, nisu zabrinuti. Cena akcija Credit Suisse je samo 3% ispod nivoa na kome bi trebalo da se zasniva na uslovima ugovora. Akcije bi verovatno bile bezvredne ako bi posao propao i da bi vlada umesto toga morala da ukine banku. Implikacija je da su akcionari gotovo sigurni da će transakcija proći. Obveznica Credit Suisse 2033, koja bi se mogla konvertovati u vlasnički kapital i potencijalno izbrisati u rezoluciji, trguje sa prinosom od 6,4%, u poređenju sa 13% pre spasavanja. Niži prinos implicira veliku verovatnoću da će ga UBS apsorbovati kroz spajanje.

To izgleda logično. Razdvajanje njih dvoje samo nekoliko nedelja nakon što bi ih primoralo da budu zajedno stvorilo bi pustoš na finansijskim tržištima i potencijalno bi švajcarske poreske obveznike navuklo na udicu za još novca. To nije opcija za vladu, koliko god taj dogovor bio nepopularan. (Autor Liam Proud)