Kenijska policija zabranila demonstracije opozicije

Kenijska policija zabranila demonstracije opozicije

Policija u Keniji zabranila je protest planiran za ponedeljak u Najrobiju. Demonstracije koje je predložio opozicioni lider Raila Odinga su nezakonite, kaže generalni policijski inspektor Japhet Koome.

Ono što je vlada nazvala nedozvoljenim protestima u nekoliko kenijskih gradova prošlog ponedeljka pretvorilo se u nerede u kojima je ubijen jedan student, a nekoliko drugih povređeno.

Demonstranti su kamenicama gađali policiju ispred vladinih kancelarija u prijestonici i palili gume na ulicama. Policija je upotrebila suzavac i uhapsila tri opoziciona lidera i preko 200 demonstranata.

Demonstranti predvođeni Odingom pozvali su predsjednika Vilijema Ruta da podnese ostavku u svetlu rasta cijena i optužbi da je izabran na prevaru.

Opozicioni lider je pozvao ljude da izađu na ulice u ponedeljak i četvrtak radi daljih protesta protiv rastućih troškova života u Keniji.

Kenijska policija saopštila je da su zakazane demonstracije „nelegalne i da neće biti dozvoljene“. U izjavi koju je u nedelju objavio AFP, generalni inspektor Koome je rekao: „Svi ste videli šta se desilo prošle nedelje i nećemo dozvoliti da se to ponovi kada huligani dolaze u grad da pljačkaju i uništavaju imovinu i preduzeća ljudi.

Kenijski ministar unutrašnjih poslova Kiture Kindiki upozorio je na podsticanje javnih nereda i zaprijetio krivičnim gonjenjem prije protesta prošlog ponedeljka. Odinga je, s druge strane, insistirao da će protesti u Keniji ići kako je planirano, pozivajući se na ustavno pravo na to.

Predsjednik Ruto, koji u nedelju treba da napusti zemlju na put u Evropu, pozvao je na prekid vatre, pozivajući svog rivala da prestane da remeti mir. „Kažem Raili Odingi da ako ima problema sa mnom, treba da se suoči sa mnom i prestane da teroriše zemlju“, rekao je u četvrtak.

Odinga, petostruki predsjednički kandidat, tesno je pobjedio Ruto na glasanju u avgustu 2022. Vrhovni sud je odbio njegovu žalbu da se poništi Rutova pobjeda zbog nedostatka dokaza.