Zemljotres naneo štetu u Siriji vrijednu 5,1 milijardu dolara

Zemljotres naneo štetu u Siriji vrijednu 5,1 milijardu dolara

Svijetska banka saopštila je u petak da je Sirija pretrpela štetu od 5,1 milijardu dolara u prošlomesečnom ogromnom zemljotresu koji je pogodio jugoistočnu Tursku i severne delove ratom razorene zemlje.

U zemljotresu je poginulo najmanje 50.000 ljudi, uključujući oko 6.000 u Siriji, prema podacima Ujedinjenih nacija. Desetine hiljada se i dalje vode kao nestale, a stotine hiljada je ostalo bez krova nad glavom.

U izveštaju objavljenom u petak, Svetska banka kaže da je nivo štete u Siriji oko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Sirijska severna provincija Alepo bila je najteže pogođena regija, sa 45 odsto ukupne štete u Siriji i odštetom od oko 2,3 milijarde dolara. Takođe je teško pogođen region koji su držali pobunjenici na severozapadu, gde živi oko 4,6 miliona ljudi, od kojih su mnogi ranije raseljeni zbog rata u Siriji.

Alep je pratila severozapadna provincija Idlib, sa procenjenom štetom od 1,9 milijardi dolara i Latakija, teritorija pod kontrolom vlade na obali, sa 549 ​​miliona dolara.

Zemljotres je takođe pogoršao bezbroj drugih nevolja u Siriji, gde je skoro 12-godišnji građanski rat ubio skoro pola miliona ljudi i raselio polovinu predratnog stanovništva zemlje od 23 miliona.

Svetska banka je upozorila da još uvek postoji značajan stepen neizvesnosti oko njene preliminarne procene.

„Katastrofa će izazvati pad ekonomske aktivnosti što će dodatno uticati na izglede za rast Sirije“, rekao je Žan Kristof Kare, direktor Svijetske banke za Bliski istok.

Štete procenjene u izveštaju obuhvataju i stambeni i nestambeni sektor, kao što su direktne štete na zgradama i strukturama, kao i oštećenja na objektima kulturnog nasleđa, što je posebno teško kvalifikovati.

U ranijem izveštaju o proceni, Svijetska banka je u ponedeljak saopštila da se šteta u Turskoj od prošlomjesečnog zemljotresa procijenjuje na 34,2 milijarde dolara.