Kralj Čarls III bira Francusku i Njemačku u prvu državnu posjetu

Kralj Čarls III bira Francusku i Njemačku u prvu državnu posjetu

Kralj Čarls III otputovaće u Francusku i Njemačku u svoje prve državne posete otkako je postao monarh, naglašavajući napore Britanije da izgradi mostove sa svojim evropskim susedima nakon godina zategnutih odnosa izazvanih Bregzitom.

Čarls i Kamila, supruga kraljice, posetiće dve najveće zemlje Evropske unije od 26. do 31. marta, a domaćini su im predsednici Francuske Emanuel Makron i Nemački Frank-Valter Štajnmajer, saopštila je u petak Bakingemska palata.

Oni planiraju da slave zajedničku istoriju i vrednosti nacija, posvećenost očuvanju životne sredine i saradnju u ratu u Ukrajini, saopštila je palata.

Značaj putovanja ističe činjenica da će to biti prva državna poseta jednog britanskog monarha od 2015. godine, pošto je pokojna kraljica Elizabeta II prestala da putuje u inostranstvo u svojim poznim godinama.

Vesti o putovanju stižu samo nekoliko dana nakon što se Čarls sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u zamku Vindzor, a britanski premijer Riši Sunak najavio je napredak u pregovorima za rešavanje spora oko trgovinskih aranžmana za Severnu Irsku nakon Bregzita.