Marokanac koji je u zatvoru zbog odrubljivanja glave evropskim planinarima ubio se

Marokanac koji je u zatvoru zbog odrubljivanja glave evropskim planinarima ubio se

Marokanac koji je osuđen za pripadnost lancu povezanom s Islamskom državom i osuđen na smrt zbog odrubljivanja glava dvojici skandinavskih turista ubio se u zatvoru, saopštili su marokanski zvaničnici.

Ustanova u kojoj je bio zatočen u istočnom gradu Oujda navodi u saopštenju da je osoblje pronašlo njegovo telo u utorak rano ujutru.

Zatvorenik je bio među osuđenim članovima lanca koji su 2019. godine bili zatvoreni zbog jezivih ubistava dve mlade Skandinavke, Louise Vesterager Jespersen iz Danske i Maren Ueland iz Norveške. Oni su ubijeni u decembru 2018. dok su bili na izletu u planinama Atlas, u blizini grada Marakeša.

Ubistva su snimljena na video snimku i postavljena na internet. Oni su šokirali Maroko i izrazili zabrinutost zbog rastuće pretnje islamističkog ekstremizma u severnoj Africi i šire.

Marokanski sud osudio je trojicu muškaraca za terorizam i osudio ih na smrt, a četvrti osumnjičeni koji je pobegao sa lica mesta osuđen je na doživotni zatvor. Sud je takođe izrekao zatvorske kazne za 19 osoba osuđenih kao saučesnika.