U Turskoj je iz ruševina spasena mačka koja je tamo provela 21 dan nakon razornog zemljotresa

U Turskoj je iz ruševina spasena mačka koja je tamo provela 21 dan nakon razornog zemljotresa

U Turskoj, 21. dan nakon zemljotresa, spasioci su ispod ruševina pronašli živu mačku.

Kako prenosi „Evropska istina“, snimak sa mačkom u rukama spasioca hitne službe AFAD-a preneli su brojni turski mediji.

Mačka je spasena iz ruševina u oblasti grada Adijaman, koji je pretrpeo značajna razaranja zbog zemljotresa 6. februara. Životinja je prebačena u veterinarsku ambulantu radi procene njenog stanja i dalje rehabilitacije.

Portal Cumhuriiet prenosi da je u gradu Kahramanmaras od prvih dana nakon zemljotresa stvoren volonterski centar za pomoć kućnim ljubimcima spasenim iz ruševina. Dolazili su veterinari iz cele zemlje voljni da pomognu, a obični ljudi i javne inicijative su počeli da šalju sredstva i materijalnu pomoć.

Za sve vreme kroz centar je prošlo oko 400 mačaka i pasa, jedna od spašenih mačaka izvučena je ispod ruševina 17. dana.

Podsetimo, dva zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni Rihterove skale zatresla su jugoistok Turske i susedne oblasti Sirije. Potvrđeni broj žrtava razaranja u obe zemlje već je premašio 50.000. Nakon toga, dogodila su se još tri značajna zemljotresa, koji su takođe izazvali uništavanje objekata i smrt desetak ljudi.

Turske vlasti su najavile opsežnu istragu i počele masovna hapšenja graditelja i izvođača radova čije zgrade nisu izdržale potres i potpuno su se srušile. Pod istragom je već više od 600 ljudi.