Kineski predsednik Si, koji je spreman za treći mandat, poziva na „intenzivnu“ državnu i partijsku rekonstrukciju

Kineski predsednik Si, koji je spreman za treći mandat, poziva na „intenzivnu“ državnu i partijsku rekonstrukciju

Kineski predsjednik Si Đinping predviđa „intenzivnu” i „široku” reorganizaciju državnih i entiteta Komunističke partije, a deo plana će biti predstavljen na godišnjem sastanku parlamenta, javili su državni mediji.

Ponovljeni poziv na ambiciozne institucionalne reforme
prati Sijevo osvajanje trećeg liderskog mandata koji je razbio presedan tokom velikog takmičenja
partijski kongres u oktobru prošle godine
, gde je zapečatio svoje mesto najmoćnijeg vladara Kine od Mao Cedunga.

Sastanak parlamenta koji je uglavnom bez pečata počinje u nedelju u Velikoj sali naroda u srcu Pekinga, gde se očekuje da će Si obezbediti svoj treći petogodišnji predsednički mandat.

Poziv na institucionalne reforme takođe dolazi nakon što je kineska ekonomija prošle godine porasla za 3% – što je jedna od njenih najslabijih stopa u skoro pola veka – oslabljena strogim ograničenjima COVID-a koje je zagovarao Si, a koje su ukinute u decembru.

Tokom velikog trodnevnog sastanka Centralnog komiteta stranke koji je završen u utorak, Si je rekao da deo plana reformi koji se odnosi na državne institucije
biće predstavljen parlamentu, saopštila je zvanična novinska agencija Sinhua.

U oktobru
kongresu, stranka je jasno stavila do znanja da su potrebne reforme institucija, uključujući reforme finansijskog sistema, rekao je Si.

Sveukupni plan reformi biće „ciljan, intenzivan i širok, dotičući se duboko ukorenjenih interesa“, rekao je Si u govoru pred Centralnim komitetom, citiran je.

On nije rekao kada će reformski planovi za partijske subjekte biti predstavljeni na razmatranje. A Sinhua nije dala detalje o promenama.

„Podmlađivanje“ Kine moraju da vode Si i Centralni komitet pošto je nacionalno upravljanje „modernizovano“, naveo je Centralni komitet u saopštenju, ali nije ponudio detalje.

„Neophodno je u potpunosti, tačno i sveobuhvatno sprovesti novi koncept razvoja“, saopštio je odbor, najveći od najviših partijskih organa koji donose odluke.

Centralni komitet je takođe odobrio predlog liste kandidata za rukovodstvo za preporuku parlamentu.

Očekuje se da će zakonodavci podržati sledeću postavu najviših državnih funkcija u kabinetu na čijem čelu će biti novi premijer u narednih pet godina.

Nova vlada će odmah biti stavljena na iskušenje jer privreda, iako pokazuje znake oporavka, ostaje na klimavim nogama usred slabe potražnje potrošača i odumrlog imovinskog sektora.

Kineski razvoj se i dalje suočava sa trostrukim pritiscima, uključujući smanjenje potražnje, šokove ponude i oslabljena očekivanja, naveo je Centralni komitet u svom saopštenju.

Prošle godine,
U Kini je zaposlenost u urbanim sredinama opala prvi put u šest decenija prošle godine, dok je potrošnja po glavi stanovnika zabeležila redak pad.

Sinhua je u nedjelju pohvalila Sijevu pažnju na mase i njihovu egzistenciju.

„Vođa naroda ne izneverava narod, a stotine miliona ljudi voli svog vođu!“ objavila je novinska agencija u članku.