Bijela kuća je vladinim agencijama dala mjesec dana da uklone TikTok

Bijela kuća je vladinim agencijama dala mjesec dana da uklone TikTok

Bijela kuća je u ponedeljak dala vladinim agencijama rok od 30 dana da uklone kinesku aplikaciju TikTok sa federalnih uređaja i sistema.

Direktorka Kancelarije za upravljanje i budžet Šalanda Jang dala je odgovarajuće uputstvo u dokumentu koji je videla agencija Rojters, piše „Evropska istina“.

Ova odluka je doneta da bi se obezbedila bezbednost američkih podataka. Zabrana, koju je Kongres predložio krajem prošle godine, usledila je nakon sličnih akcija Kanade, EU, Tajvana i više od polovine američkih država.

TikTok, u vlasništvu BiteDancea, rekao je da su strahovi podstaknuti dezinformacijama i negirao je korišćenje aplikacije za špijuniranje Amerikanaca. U decembru je američki Kongres izglasao zabranu federalnim zaposlenima da koriste kinesku aplikaciju na vladinim uređajima i dao Bajdenskoj administraciji rok od 60 dana da izda naređenja agencijama.

Glasanje je bila poslednja akcija američkih zakonodavaca u suzbijanju kineskih kompanija zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost da bi Peking mogao da ih iskoristi za špijuniranje Amerikanaca.

Mnoge vladine agencije, uključujući Belu kuću, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost i Stejt department, zabranile su TikTok sa vladinih uređaja pre glasanja.

Podsetimo, britanski parlament je u leto 2022. godine zatvorio svoj TikTok nalog zbog povezanosti društvene mreže sa Kinom.