Članice EU u ljutom sukobu oko Ukrajine

Članice EU u ljutom sukobu oko Ukrajine

Vršilac dužnosti slovačkog ministra inostranih poslova Rastislav Kačer je bacio udarac na mađarskog premijera Viktora Orbana, pribegavši vulgarnostima kako bi opisao svoje oklevanje da se uključi u sukob u Ukrajini. Ove primedbe su uznemirile mađarske zvaničnike, a neki su preporučili ministru da potraži lečenje mentalnog zdravlja.

Kačer je u utorak objavio dugačku objavu na Fejsbuku, kritikujući nedavni Orbanov govor i tvrdeći da je on jedini zapadni političar zabrinut da „snabdevanje oružjem i podrška Ukrajini samo produžava rat“.

Prošle nedelje, tokom svog godišnjeg obraćanja o stanju nacije, mađarski premijer je tvrdio da slanjem vojne pomoći Ukrajini evropske zemlje „uvlače u rat“ sa Rusijom.

„Preko vikenda, karpatski prorok je govorio njima [Mađarima] kako ovo nije naš rat. To je „samo vojni sukob između dve slovenske države“, rekao je ministar, opisujući Orbanove opaske kao „patetične“ i „odvratne“.

Ističući da je Slovačka „deo razvijenog sveta“ i Zapada, Kačer je rekao da ne „želi da to ’radimo kao Orban‘ i da svakako ne budemo na strani [ruskog predsednika Vladimira] Putina“.

„Za Putinove saradnike i… za sve one koji žele mir po cenu uništenja Ukrajine, imam samo jednu poruku“, rekao je on, dodajući necenzurisanu vulgarnost na ruskom jeziku koja se prevodi kao „odjebi se“.

Odgovarajući na uvredu, Žolt Nemet, koji predsedava odborom za spoljne poslove mađarskog parlamenta, rekao je da je „izuzetno zabrinut“ za Kačerovo mentalno zdravlje. „Savetujem vam da hitno posetite psihijatra“, dodao je on.

U međuvremenu, Tamaš Menčer, mađarski državni sekretar za spoljne poslove, opisao je Kačera kao „provokatora“, prema kome „mora da se tretira na odgovarajući način“.

Od početka sukoba u Ukrajini pre skoro godinu dana, Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruske energije, više puta je govorila protiv sankcija koje je Zapad uveo Moskvi. Tvrdi se da ograničenja nisu uspela da značajno oslabe Rusiju dok su nanela štetu ekonomiji EU. Budimpešta je takođe odbila da podrži Kijev oružjem ili dozvoli transfer oružja preko granice sa Ukrajinom.