Rad samo četiri dana u nedjelji mogao bi mnogima od nas pružiti bolji san

Rad samo četiri dana u nedjelji mogao bi mnogima od nas pružiti bolji san

Rezultati su iz velikog ispitivanja četvorodnevne radne nedelje u Velikoj Britaniji, a odgovori zaposlenih koji su učestvovali ističu nekoliko razloga zašto bi to moglo biti poželjnija alternativa statusu kvo – uključujući bolji san.

40 odsto od oko 2.900 zaposlenih koji su učestvovali u ispitivanju reklo je da imaju manje problema sa spavanjem ili nesanicom, prema nalazima suđenja. Četrdeset pet procenata nije primetilo promene u snu, a 15 procenata je prijavilo povećanje problema sa spavanjem.

U britanskoj četvorodnevnoj radnoj nedelji, jednom od najvećih u svetu, učestvovala je 61 kompanija. Ukupno 56, odnosno 92 odsto kompanija, reklo je da će nastaviti sa četvorodnevnom radnom nedeljom sada kada je suđenje završeno. Osamnaest kompanija potvrdilo je da će četvorodnevna radna nedelja biti stalna politika.

Ispitivanje je organizovala kompanija 4 Dai Veek Global u saradnji sa istraživačkim timovima na Bostonskom koledžu, Univerzitetu Kembridž i Autonomiji. Trajalo je od juna do decembra prošle godine.

Nije tajna da je san važan za zdravlje, ali preko trećine odraslih Amerikanaca ne spavaju preporučenih 7 sati ili više svake noći, prema izveštaju Centra za kontrolu bolesti iz 2016. Preopterećenost verovatno nije jedini razlog, ali CDC sumnja da to igra ulogu.

„Poslodavci mogu razmotriti prilagođavanje rasporeda rada kako bi svojim radnicima omogućili dovoljno vremena da se naspaju“, napisala je agencija kada je objavila izveštaj.

Veliki deo istraživanja američke vlade o radu i spavanju fokusira se na duge smene preko noći koje se često zahtevaju od medicinskih sestara ili vozača kamiona. Ali čak i sa standardnom radnom nedeljom od 40 sati, stres na poslu može preći u vreme spavanja.

Studija iz 2007. u Švedskoj povezala je nesanicu sa stresorima na poslu kao što su visoki zahtevi na poslu. Dalja švedska istraživanja u 2019. ojačala su tu vezu koristeći podatke zdravstvene ankete od preko 3.700 ljudi. Meta-analiza State Farm Insurance-a iz 2017. godine pokazala je da stresori na poslu, kao što je opterećenje na poslu, utiču i na kvalitet i kvantitet sna. Američki Nacionalni institut za bezbednost i zdravlje na radu navodi poremećaje spavanja kao rani znak upozorenja na stres na poslu.

Loš san predstavlja zdravstveni rizik za radnike. Ali to takođe može uticati na poslodavce smanjenjem radnog učinka. Studija iz 2010. procenjuje da gubitak produktivnosti zbog umora košta 1.967 dolara po zaposlenom godišnje, u četiri američke korporacije. Studija iz 2007. godine pokazala je da je skoro 38 odsto zaposlenih u SAD iskusilo umor na poslu.

U pilot-projektu sa četvorodnevnom radnom nedeljom, 46 procenata zaposlenih je izjavilo da doživljava manje umora nego obično, a 14 procenata je reklo da je iskusilo više.

Kompanije koje su učestvovale takođe su rekle da su videle koristi, sa povećanjem prihoda za 1,4 odsto u proseku tokom suđenja. U poređenju sa sličnom količinom vremena tokom uobičajene petodnevne radne nedelje u prošlosti, kompanije koje su učestvovale su zabeležile rast prihoda u proseku za 35 procenata, prema rezultatima ispitivanja.

Industrija marketinga i oglašavanja činila je najveći sektor kompanija koje su učestvovale u studiji, pri čemu su profesionalne usluge drugu najveću grupu, a dobrotvorne i neprofitne organizacije treću po veličini. Šezdeset dva procenta zaposlenih u suđenju su se identifikovali kao žene, 37 procenata identifikovano kao muškarci, a 1 procenat identifikovan u kategoriji „ostalo“.

Manje zaposlenih je reklo da su se osećali prinuđenim da napuste posao tokom suđenja, pri čemu je broj odlazaka zaposlenih pao za 57 odsto, prema rezultatima. Prema nalazima, 15 odsto zaposlenih koji su učestvovali u suđenju „reklo je da ih nijedan iznos novca ne bi naterao da prihvate petodnevni raspored tokom četvorodnevne nedelje“.

Rezultati ankete govore o trenutnom raspoloženju na radnom mestu, ne samo u Velikoj Britaniji, već iu SAD i širom sveta. Četiri od deset zaposlenih izjavilo je da su se suočili sa sagorevanjem u prošloj godini, prema istraživanju Adecco grupe.

Pored boljeg sna, zaposleni koji su učestvovali prijavili su i druge pogodnosti rada 32 sata umesto 40 za isti iznos plate. Trideset devet procenata zaposlenih je izjavilo da oseća manje stresa, a 71 procenat je osetilo manje sagorevanja do kraja ispitivanja.

Ovaj članak je prvobitno objavio Business Insider.

40% zaposlenih u ispitivanju sa 4-dnevnom radnom nedeljom prijavilo je manje problema sa spavanjem

Dov pada za 697 poena jer prinosi na obveznice skaču zbog zabrinutosti da će Fed nastaviti da povećava stope

Iran deli evre dok izbijaju tuče u deviznim kancelarijama usred pada rijala na rekordno niske vrednosti

Prirodni gas je pao za 10% na najniži nivo od 2020. jer brige o zimskoj potražnji nestaju

Tesla EV su najjeftiniji što su ikada bili u odnosu na ukupno američko tržište automobila