Rumunski sud odredio je da Endru Tejt zadrži još 30 dana

Rumunski sud odredio je da Endru Tejt zadrži još 30 dana

Sud u glavnom gradu Rumunije složio se u utorak da produži pritvor uticajnoj ličnosti na društvenim mrežama Endru Tejtu za još 30 dana, rekao je zvaničnik.

Tejt, 36, Britanka-SAD građanin poznat po mizoginim stavovima koji ima 5,1 milion pratilaca na Tviteru, uhapšen je 29. decembra kada su se vlasti spustile na njegovo imanje severno od Bukurešta. Njegov brat Tristan i dve Rumunke su takođe u pritvoru u istom predmetu. Niko od četvorice nije zvanično optužen.

Ramona Bola, portparol rumunske agencije za borbu protiv organizovanog kriminala, DIICOT, rekla je za Asošijeted pres da je Tribunal u Bukureštu odobrio zahtev tužioca da Tejts zadrži još 30 dana, dok će dve žene biti stavljene u kućni pritvor.

To je bilo treće produženje od 30 dana od kada su Tejtovi uhapšeni. Braća su takođe izgubila žalbu 1. februara na odluku sudije od 20. januara da ih zadrži iza rešetaka dok se istraga nastavi.

U dokumentu u kojem se objašnjava ta ranija odluka kaže se da je sudija uzeo u obzir „posebnu opasnost okrivljenih” i njihovu sposobnost da identifikuju žrtve „sa povećanom ranjivošću, u potrazi za boljim životnim prilikama”.

Eugen Vidineac, jedan od advokata koji zastupaju braću Tejt, rekao je novinarima pre odluke u utorak da će tim odbrane osporiti još jedno produženje, ako ono bude izdato. On je insistirao da je odbrana „efikasno paralisala dokaze“ u dosadašnjem slučaju i da je bilo dovoljno da Tejts ostane u pritvoru.

Tejt, koji je navodno živeo u Rumuniji od 2017. godine, ranije je bio zabranjen na raznim platformama društvenih medija zbog izražavanja mizoginih stavova i govora mržnje. On je više puta tvrdio da rumunski tužioci nemaju dokaze i navodi da je njihov slučaj „politički“ napad koji je osmišljen da ga ućutka.

Post na Tviter nalogu Endrua Tejta pre odluke od utorka izrazio je poverenje u njegove advokate i njegovo eventualno puštanje na slobodu. Sledeći tvit je rekao: „Lako mogu da pomislim da sam u euforičnoj zahvalnosti za stvari tako jednostavne kao što je vazduh za disanje. Lako se mogu zamisliti u najdublju i najmračniju depresiju. Video sam pakao. Živeo sam u paklu. Mogu proizvesti bilo koju državu.”

Rumunska agencija za borbu protiv organizovanog kriminala navela je u saopštenju nakon decembarskih hapšenja da je identifikovala šest žrtava u slučaju trgovine ljudima koje su bile podvrgnute „delima fizičkog nasilja i psihičke prinude“ i seksualno eksploatisane od strane članova navodne kriminalne grupe.

Agencija je saopštila da su žrtve namamljene pretvaranjem ljubavi i kasnije zastrašivane, stavljene pod nadzor i podvrgnute drugim taktikama kontrole, dok su bile primorane na pornografske radnje radi finansijske dobiti kriminalne grupe.

U januaru su rumunske vlasti sišle na imanje u blizini Bukurešta povezano sa braćom Tejt i odvukle flotu luksuznih automobila među kojima su rols-rojs, ferari i porše. Oni su prijavili zaplenu imovine u vrednosti od 3,9 miliona dolara.

Tužioci su rekli da će se imovina koristiti za pokrivanje troškova istrage i obeštećenje žrtvama, ako mogu da dokažu da su vlasnici automobila stekli novac nezakonitim aktivnostima kao što je trgovina ljudima. Tejt je takođe bezuspešno uložio žalbu na zaplenu imovine.