Kina testira raketnu tehnologiju „fantomski svemirski udar“

Kina testira raketnu tehnologiju „fantomski svemirski udar“

Kineski vojni inženjeri razvili su svemirski metod za prevladavanje sofisticiranih odbrambenih sistema protiv rakete, navodi se u izveštaju lokalnih medija. Taktika tek treba da bude testirana u stvarnom životu, gde naučnici upozoravaju da bi mogla dovesti do nenamernog nuklearnog rata.

U kompjuterskoj simulaciji, istraživači kineske Narodne oslobodilačke vojske (PLA) lansirali su balističku raketu u svemir, gde je izbacila tri male svemirske letelice visoko iznad Zemljine atmosfere. Ove svemirske letelice su zatim poslale lažne signale nazad na zemaljske radare za upozorenje o raketama, navodeći ih da pomisle da je još mnogo projektila pristiglo.

Radarske stanice su odgovorile lansiranjem projektila presretača prema nepostojećim bojevim glavama.

Istraživački rad objavljen je u časopisu Journal of Electronics and Information Technologi na kineskom jeziku ranije ovog meseca, objavio je South China Morning Post u ponedeljak.

Tim naučnika je rekao da su dizajnirali svoju letelicu da zavaraju više radarskih stanica odjednom, radeći u granicama greške ovih lokacija. Simulacija bi se lako mogla povećati kako bi uključila više svemirskih letelica, rekli su, što bi moglo da preplavi sofisticiranu mrežu protivraketne odbrane i otvori protivnika za naknadni napad sa pravim projektilima.

„Postoji još mnogo detalja o kojima ne raspravljamo u ovom radu“, napisao je tim.

Proboj dolazi uprkos stalnom stavu Pekinga da se protivi militarizaciji svemira. Kineska vlada optužila je SAD da „ukidaju” „inicijativu kontrole svemirskog naoružanja” koju vode Kina i Rusija i da „još dodatno pogoršavaju trend pretvaranja svemira u oružje i bojno polje”.

Međutim, za razliku od SAD, Kina formalno ne označava svemir kao „domen ratnih borbi“, i malo je verovatno da će najnovija istraživanja ikada biti upotrebljena protiv ravnopravnih protivnika kao što su SAD, rekao je za Jug svemirski naučnik iz Pekinga. China Morning Post.

„Ova fantomska svemirska sila nikada neće biti korišćena protiv moćnog protivnika“, rekao je naučnik, navodeći rizik od nuklearne odmazde jer radari pokazuju da lažne bojeve glave padaju. Umesto toga, tvrdio je, „to će služiti kao strateško odvraćanje.