Počelo suđenje bivšem kosovskom borcu optuženom za ratne zločine

Počelo suđenje bivšem kosovskom borcu optuženom za ratne zločine

Bivši borac Oslobodilačke vojske Kosova odgovoran je za ubistvo jedne osobe i nezakonito zatvaranje i mučenje još skoro 20 tokom rata njegove zemlje za nezavisnost od Srbije, izjavio je u utorak međunarodni tužilac u početak suđenja za ratne zločine.

Optuženi, Pjeter Shala, insistira da je nevin i izjasnio se da nije kriv po četiri tačke optužnice za ratne zločine pred Kosovskim specijalističkim komorama koje podržava Evropska unija, sudu koji je deo kosovskog pravnog sistema, ali sa sedištem u Holandiji.

Kasnije ove godine, sud bi trebalo da počne suđenje bivšem kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju po optužbama, uključujući ubistvo zbog njegove navodne uloge u zločinima kao vođe gerile tokom rata 1998-99. On odbacuje sve optužbe.

Aleks Vajting, američki advokat koji vodi tužilaštvo povezano sa sudom, rekao je tročlanom veću da postoji dovoljno dokaza da se Šalja osudi, uprkos onome što je opisao kao rasprostranjenu klimu zastrašivanja svedoka na Kosovu.

„Uvereni smo da će dokazi koji će biti izvedeni tokom ovog suđenja pokazati van razumne sumnje da je gospodin Šalja krivično odgovoran za zločine za koje se tereti u optužnici.

Šalja, koji je uhapšen pre skoro dve godine u Belgiji, rekao je sudijama: „Sve je izmišljeno“ jer je insistirao da „potpuno nije kriv“.

Optužen je za maltretiranje etničkih Albanaca sa Kosova koji su smatrani špijunima ili saradnicima sa srpskim snagama u improvizovanom pritvorskom centru u metalskoj fabrici u Kukesu, severna Albanija, u maju i junu 1999. godine.

Vajting je rekao da je Šalja učestvovao u brutalnom premlaćivanju zatočenika, ostavljajući ih „prelivene krvlju, slomljene kosti ili nesposobne da hodaju“.

Šalja (59) je takođe bio „deo grupe koja je ubila jednog od zatočenika tako što su ga više puta i žestoko tukli i pucajući mu u nogu od čega je iskrvario do smrti tokom perioda od mnogo sati“, rekao je Vajting.

Većina ljudi koji su poginuli u ratu na Kosovu 1998-1999 bili su etnički Albanci. 78-dnevna vazdušna kampanja NATO-a protiv srpskih trupa okončala je borbe, ali tenzije između Kosova i Srbije ostaju napete.