Najprljaviji gradovi u SAD rangirani

Najprljaviji gradovi u SAD rangirani

Nova studija rangirala je 152 grada širom SAD na osnovu njihovog ukupnog nivoa čistoće i otkrila da pet najprljavijih gradova upravljaju demokratski gradonačelnici. Prvo mesto pripalo je Hjustonu u Teksasu, a slede Njuark, San Bernardino, Detroit i Džersi Siti.

Istraživanje je sprovela kompanija za negu travnjaka LavnStarter, koja je procenila svaki grad koristeći javno dostupne podatke o brojnim faktorima kao što su kvalitet vazduha, emisije gasova, smeće, štetočine, kvalitet doma i mišljenja stanovnika.

Ovi faktori su zatim sastavljeni u četiri kategorije – zagađenje, životni uslovi, infrastruktura i zadovoljstvo potrošača. Rezultati su zatim ponderisani i usredsređeni za svaki grad, dajući konačni rang gradova.

Hjuston, koji je zauzeo prvo mesto na listi, takođe je bio treći u zemlji po zagađenju, četvrti po lošim životnim uslovima, 12. po infrastrukturi i 34. po zadovoljstvu potrošača. Utvrđeno je i da grad ima treće najveće emisije gasa iz velikih industrijskih objekata po glavi stanovnika i najveći problem sa bubašvabama, prema podacima Biroa za popis stanovništva.

U međuvremenu, ispostavilo se da je najčistiji grad u ukupnom rangu Virdžinija Bič kojim upravljaju republikanci, koji se takođe našao na 149. mestu po zagađenju, 112. po životnim uslovima, 98. po infrastrukturi i 132. po zadovoljstvu potrošača.

Najčistijim gradom po zagađenju pokazao se Honolulu na Havajima, dok je najzagađeniji San Bernardino u Kaliforniji, koji je takođe imao najlošiju ocenu zadovoljstva potrošača. U međuvremenu, Njujork je postigao najniže rezultate za uslove života, na suprotnom kraju tabele od Leksingtona u Kentakiju.

Prošlog meseca, studija ValletHub-a pokazala je da su gradovi sa najvećom stopom ubistava u SAD takođe uglavnom bili pod upravom demokratskih vlada, pošto je stopa ubistava širom zemlje brzo porasla u poslednjih nekoliko godina. Od 45 rangiranih gradova, pet najgorih su Atlanta, Baltimor, Detroit, Las Vegas i Kanzas Siti. Samo jedan grad kojim upravljaju republikanci, Džeksonvil na Floridi, ušao je u prvih deset.