Sjeverna Koreja upozorava na akciju bez presedana

Sjeverna Koreja upozorava na akciju bez presedana

Sjeverna Koreja će preduzeti „uporne i snažne kontraakcije bez presedana“ ako Južna Koreja i SAD nastave sa planiranim vojnim vežbama, saopštilo je u petak Ministarstvo spoljnih poslova u Pjongjangu.

U saopštenju koje je objavila Korejska centralna novinska agencija (KCNA), ministarstvo je saopštilo da planove za vežbe Vašingtona i Seula na Korejskom poluostrvu smatra „pripremama za agresivni rat“.

U njemu se navodi da će SAD i Južna Koreja sledećeg meseca održati više od 20 rundi ratnih igara, kao i da izvedu najveći primer vežbi na terenu između dve zemlje. „Ovo predviđa da će situacija na Korejskom poluostrvu i regionu ponovo biti uronjena u ozbiljan vrtlog eskalacije tenzija“, navodi se u saopštenju.

Ranije u petak, zamenik ministra nacionalne odbrane Južne Koreje, Heo Tae-keun, najavio je da će Seul i Vašington sredinom marta sprovesti kompjuterski simuliranu obuku, za koju kažu da je defanzivne prirode i dizajnirana da se suprotstavi nuklearnoj pretnji Severne Koreje. . Heo je dodao da će biti održane i terenske vežbe, koje će biti veće od onih prethodnih godina.

Pjongjang je ranije ovog meseca upozorio da proširenje vojnih vežbi Vašingtona sa Seulom gura tenzije ka „ekstremnoj crvenoj liniji“.

Severna Koreja je prošle godine izvela rekordan broj lansiranja raketa, uključujući višestruke balističke testove velikog dometa. Opisala ih je kao odgovor na sve veće ratne igre između SAD i Južne Koreje, koje smatra generalnom probom za invaziju u punom obimu. Pjongjang je često odgovarao na uočene akte agresije jačanjem sopstvenog programa testiranja oružja.

Seul je ponovo izrazio zabrinutost u vezi sa programom nuklearnog naoružanja Severne Koreje, nakon što je prošle godine uveo novi zakon koji dozvoljava pokretanje preventivnog nuklearnog udara pod određenim uslovima.