Dvije zemlje EU prekinule ‘bojkot’ Irana

Dvije zemlje EU prekinule ‘bojkot’ Irana

Budimpešta i Varšava prekršile su „neformalno razumevanje“ među članicama EU da odbiju Iran zbog njegovog tretmana prema antivladinim demonstrantima, navode Politico i Times of Israel. Ambasadori dve zemlje prisustvovali su ovonedeljnim svečanostima povodom 44. godišnjice Islamske revolucije u Teheranu.

Iran je 11. februara obeležio godišnjicu skupovima širom zemlje. Desetine hiljada okupilo se na trgu Azadi u Teheranu. Dva dana ranije, na prijemu koji je organizovao predsednik Ebrahim Raisi, poljski ambasador Maciej Falkovski i mađarski Zoltan Varga-Haszonits fotografisani su kako sede iza iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amir-Abdolahijana.

Na jednoj od fotografija koje su objavili iranski mediji, Falkovski se „lagano rukuje sa Raisijem“, preneo je Politico Europe. Iako ne postoji zvanični zahtev EU da bojkotuje Iran, blok ima „neformalno razumevanje da deluje u skladu sa simboličnim koracima“, kao što je prisustvo ceremonijama, navodi publikacija.

Iranski mediji takođe navode da je Teheran primio čestitke od Bugarske, Rumunije i Hrvatske, koje su takođe članice EU.

I Politico i Times of Israel protivili su se prisustvu poljskog diplomate posebno, ističući da je Varšava otvoreni šampion Ukrajine – i ponavljajući optužbe da Iran snabdeva Rusiju bespilotnim letelicama. Teheran je negirao ove tvrdnje i upozorio Kijev da njegovo „strateško strpljenje neće biti neograničeno prema neosnovanim optužbama“.

Politico se takođe pobrinuo da istakne da je izaslanik Varšave prisustvovao ceremoniji proslavljanja uzimanja talaca 50 američkih diplomata, što je rizikovalo da uvredi „njenog najvažnijeg saveznika — Sjedinjene Države“. Izdanje je u vlasništvu nemačkog konzorcijuma Akel Springer, koji ima zvaničnu politiku favorizovanja Izraela, NATO-a i evropskog jedinstva.

11. februar je bio dan kada je iranska monarhija zvanično ukinuta, deset dana nakon što se ajatolah Ruholah Homeini vratio iz egzila u Francuskoj. Šah Reza Pahlavi koji podržavaju SAD napustio je zemlju nedeljama ranije. SAD od tada traže „promenu režima“ u Teheranu.