NATO otkriva novu svemirsku flotu

NATO otkriva novu svemirsku flotu

NATO je najavio novi svemirski projekat koji ima za cilj stvaranje flote špijunskih satelita. Inicijativa, koja uključuje kandidate za NATO, Švedsku i Finsku, uključuje ne samo nacionalnu već i komercijalnu imovinu.

Projekat, koji se zove „Uporni nadzor iz svemira” (APSS), predstavljen je u sredu, a očekuje se da će se uključiti ukupno 16 trenutnih država članica. Prema saopštenju objavljenom na veb stranici NATO-a, projekat će „pomoći racionalizaciji prikupljanje, razmjena i analiza podataka među NATO saveznicima i sa komandnom strukturom NATO-a. ”

Švedska i Finska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u u maju 2022. godine, iako njihove ponude tek treba da odobre Mađarska i Turska. Međutim, iako nisu formalno primljeni u vojni blok, i Stokholm i Helsinki već učestvuju u zajedničkim projektima.

APSS će podrazumevati stvaranje „sazvežđa“ pod nazivom „Akvila“, nacionalnih i komercijalnih satelita. Očekuje se da će „pružiti suštinsku podršku vojnim misijama i operacijama NATO-a. ”

Vojni blok je objasnio da APSS dolazi kao deo Sveobuhvatne svemirske politike NATO-a usvojene još 2019.

Na sastanku u Londonu iste godine, države članice proglasile su svemir petim operativnim domenom, pored vazdušnog, kopnenog, pomorskog i sajber prostora.

NATO je podigao uzbunu zbog aktivnosti Rusije i Kine u svemiru, tvrdeći da on postaje „gušniji i konkurentniji. „Vojni blok je tvrdio da bi protiv-svemirske tehnologije Moskve i Pekinga „mogle da ograniče pristup saveznicima i slobodu delovanja u svemiru. ”

NATO je osudio kao „nepromišljeno i neodgovorno“ rusko testiranje protivsatelitskih raketa u novembru 2021. godine, kada je raketa pogodila i uništila neispravan satelit iz sovjetske ere.

Moskva je test opisala kao način da ojača svoje odbrambene sposobnosti i spreči „mogućnost iznenadne štete po bezbednost zemlje u svemirskoj sferi i na zemlji. ”

Rusija je tada odbacila sugestije zapadnih zemalja da bi nastali ostaci mogli da ugroze život astronauta, napominjući da „fragmenti ne predstavljaju i neće predstavljati pretnju za orbitalne stanice. Rusko Ministarstvo odbrane je takođe istaklo da su SAD, Kina i Indija ranije sprovodile slične testove.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na pragu Vašingtona okrivio trku u naoružanju u svemiru.

Komentarišući svemirsku strategiju NATO-a prošlog januara, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova označila ju je „zapaljivom po prirodi“ i „u skladu sa destruktivnom politikom država članica NATO-a na čelu sa Sjedinjenim Državama“. ”

„Na taj način, alijansa pretvara svemir u bojno polje“, upozorila je tada Zaharova.