Lufthanza IT nesreća privela je hiljade putnika širom svijeta

Lufthanza IT nesreća privela je hiljade putnika širom svijeta

Kvar u informacionoj tehnologiji u Lufthanzi (LHAG.DE) zaglavio je putnike i primorao letove do najprometnijeg aerodroma u Nemačkoj da budu otkazani ili preusmereni u sredu, a aviokompanija je okrivila neuspešne železničke inženjerske radove koji su oštetili širokopojasne kablove.

Više od 200 letova je do sada otkazano u Frankfurtu, vitalnom međunarodnom tranzitnom čvorištu i jednom od najvećih evropskih aerodroma, rekao je portparol operatera Fraport (FRAG.DE). U Lufthanzi očekuju da će se situacija stabilizovati do večeri.

Podaci kompanije FlightAvare pokazali su da je 105 letova takođe odloženo od 12:43 GMT. Na fotografijama i video snimcima sa nekoliko nemačkih aerodroma vidi se hiljade putnika koji čekaju da budu čekirani.

„Hteli smo da idemo na konvenciju čarobnjaka u Engleskoj, u Blekpulu. A sada smo zaglavljeni ovde“, rekao je Aleksandar Štraub na aerodromu u Frankfurtu. „Pojeli smo nekoliko pereca i još čekamo“, rekao je njegov saputnik Mark Vajdel.

Lufthanza i nemački nacionalni železnički operater okrivili su za problem inženjerske radove treće strane na proširenju železničke pruge koji su se desili u utorak uveče, kada je bušilica presekla snop optičkih kablova Deutsche Telekoma (DTEGn.DE).

To je dovelo do toga da su sistemi za prijavu i ukrcavanje putnika u Lufthanzi blokirani u sredu ujutro i navelo je nemačku kontrolu vazdušnog saobraćaja da obustavi dolazne letove, iako su oni od tada nastavljeni.

Akcije Lufthanze, koja takođe poseduje SVISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines i Eurovings, pale su za 0,8%, umanjujući ranije gubitke, dok su akcije Fraporta pale za 0,9% u ranom popodnevnom trgovanju.

Putnici su na društvenim mrežama rekli da kompanija koristi olovku i papir za organizovanje ukrcavanja na let i da nije u stanju da digitalno obradi prtljag putnika.

U tvitu, Lufthanza je rekla: „Od jutros su avio-kompanije Lufthanza grupe pogođene IT prekidom, uzrokovanim građevinskim radovima u regionu Frankfurta.

Dojče Telekom je u saopštenju naveo: „Naš tehnički tim je već popravio dva kabla preko noći i mnogi korisnici su već ponovo na mreži“, dodajući da se situacija kontinuirano poboljšava.

Deutsche Bahn (DBN.UL) se izvinio putnicima Lufthanze zbog prouzrokovanih neprijatnosti.

Kvar IT sistema dolazi dva dana pre planiranih štrajkova na sedam nemačkih aerodroma za koje se očekuje da dovedu do velikih poremećaja, uključujući potencijalno na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji gde se očekuje da se okupe svetski lideri.

Skandinavska avio-kompanija SAS (SAS.ST) saopštila je da je pogođena sajber napadom u utorak uveče i pozvala kupce da se uzdrže od korišćenja njene aplikacije, ali je kasnije rekla da je rešila problem.

Nepoznati napadači presekli su kablove koji su pripadali nemačkoj javnoj železnici u decembru, što je viđeno kao drugi čin sabotaže protiv Deutsche Bahn-a u isto toliko meseci.

Avio-kompanije su otkazale više od 1.300 letova, a više od 10.000 je odloženo u Sjedinjenim Državama prošlog meseca nakon kvara ključnog vladinog kompjuterskog sistema.