Filipini i SAD održavaju najveće ratne igre u poslednjih nekoliko godina

Filipini i SAD održavaju najveće ratne igre u poslednjih nekoliko godina

Filipini i Sjedinjene Države ove godine će izvesti svoje najveće zajedničke vojne vežbe od 2015. godine, rekao je u srijedu načelnik vojske Manile, u pozadini rastućih tenzija sa Kinom u Južnom kineskom moru.

Vežbe naglašavaju poboljšane veze sa Sjedinjenim Državama pod predsednikom Ferdinandom Markosom mlađim i dolaze u trenutku kada Filipini osuđuju „agresivne“ akcije Kine na spornom plovnom putu, uključujući upotrebu „lasera ​​vojnog kvaliteta“ protiv jednog od brodova Manile ranije ove godine. mesec dana.

Godišnje vežbe ‘Balikatan’ biće sprovedene u drugom kvartalu i uključiće više od 8.900 vojnika iz prethodne godine, rekao je novinarima načelnik vojske Romeo Bravner.

„Sve ove vežbe koje radimo su odgovor na sve vrste pretnji sa kojima ćemo se možda suočiti u budućnosti, kako veštačkih tako i prirodnih“, rekao je Bravner.

Predsednik Markos je u utorak pozvao kineskog ambasadora da izrazi „ozbiljnu zabrinutost“ zbog intenziteta i učestalosti kineskih aktivnosti u Južnom kineskom moru, od kojih većinu Kina smatra svojom teritorijom.

Kineska upotreba lasera ​​protiv filipinskog broda 6. februara, za koju njeno ministarstvo spoljnih poslova insistira da je legalna, izazvala je zabrinutost i podršku Australije, Japana i Sjedinjenih Država.

Vašington će „udvostručiti svoje napore sa našim filipinskim saveznikom“ da ojača odbrambene sposobnosti filipinske vojske i obalske straže „dok radimo rame uz rame na održavanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“, rekao je portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder na Tviteru.

Filipini su odobrili Vašingtonu veći pristup svojim vojnim bazama kao deo njegovih napora da odvrate kinesku sve veću asertivnost u Južnom kineskom moru i napetosti oko samoupravnog Tajvana.

U 2015. godini u zajedničkim vojnim vežbama učestvovalo je više od 11.000 vojnika iz obe zemlje.

„Vežbe će uključivati bezbroj aktivnosti, ne samo usmerenih na razvoj ratnih sposobnosti obe oružane snage, već i na druge netradicionalne uloge kao što su humanitarna pomoć i reagovanje na katastrofe“, rekao je Bravner.