Predsjednik UEFA upozorava klubove da ne troše na plate igrača

Predsjednik UEFA upozorava klubove da ne troše na plate igrača

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin upozorio je da mnogi evropski klubovi „kompromituju svoju ekonomsku održivost“ zbog stalno rastućih plata igrača koje su u proseku porasle za 16 odsto u odnosu na nivoe pre pandemije.

Evropsko fudbalsko upravno telo objavilo je svoj Benchmarking izveštaj, pregled evropskog fudbalskog finansijskog pejzaža, koji je istakao kako se sport vraća u normalu nakon ekonomskih izazova pandemije COVID-19.

U izveštaju se navodi da su prihodi u skoro 150 klubova porasli u proseku za 4,6 odsto, dok su sponzorski i komercijalni prihodi bili 13 odsto veći od nivoa pre pandemije nakon što su propustili sedam milijardi evra (7,49 milijardi dolara) tokom pandemije.

Međutim, postojala je zabrinutost zbog povećanja operativnih troškova za 11%, dok su finansijski troškovi porasli za 18%, pri čemu su plate igrača glavni krivac.

„Uprkos previranjima bez presedana poslednjih godina, plate su nastavile da rastu, rastući u proseku za 16 odsto u poređenju sa standardima pre pandemije“, rekao je Čeferin.

„Plate vrhunskih igrača su se, na primer, više nego udvostručile tokom protekle decenije.

„I dok ovo nije negativan trend sam po sebi, jasno je da mnogi ugrožavaju svoju ekonomsku održivost u svojoj bezobzirnoj potrazi za uspehom.

Izveštaj je pokazao povećanje plata igrača za 108% u poslednjih 10 godina i one su nastavile da rastu od 2019. godine uprkos smanjenju prihoda tokom pandemije.

UEFA je takođe saopštila da su januarskim prelaznim rokom dominirali engleski klubovi koji su činili oko 31 odsto globalne transferne aktivnosti i ogromnih 53 odsto globalne transferne potrošnje.

Engleski klubovi su u zimskom periodu potrošili ukupno 830 miliona evra (887,77 miliona dolara) dok su zaradili samo 100 miliona evra. Brojke se razlikuju od izveštaja FIFA u kojem se navodi da su engleski klubovi potrošili 898,6 miliona dolara prošlog meseca.

„Kombinacija početka novog poboljšanog ugovora o engleskoj TV, novih klupskih investitora i uravnoteženog donjeg dela tabele Premijer lige, čini se da je podstakla rekordnu aktivnost engleskih klubova u januaru“, navodi se u izveštaju UEFA.

Ali Čeferin je rekao da UEFA mora ostati budna i „strogo sprovoditi“ pravila koja se odnose na finansijsku održivost i na evropskom i na domaćem nivou.

„UEFA je napravila prvi korak prošlog leta uvođenjem pravila o odnosu troškova prvog tima u novim propisima o finansijskoj održivosti, ograničavajući potrošnju na plate, transfere i naknade agentima“, dodao je Čeferin.

„Klubovi će biti procenjeni u odnosu na ograničenje ovih troškova, krećući se sa 90% u 2023. na 70% u 2025. godini, pružajući pravovremenu i direktnu mjeru između troškova tima i prihoda kako bi se podstakli troškovi vezani za učinak, dok će se ograničiti tržišna inflacija plata i troškovi transfera igrača.

„Ključ je sada ostati pošten, strog i dosledan.