Bijela kuća odgovara na novu istragu o Sjevernom toku

Bijela kuća odgovara na novu istragu o Sjevernom toku

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena osudila je u sredu dobitnika Pulicerove nagrade Simora Herša zbog tvrdnji da Vašington stoji iza prošlogodišnje sabotaže ruskih gasovoda Severni tok 1 i 2, rekavši da je izveštavanje veterana istraživačkog novinara „potpuno lažna i potpuna fikcija“.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Adrijen Votson je demantovala izveštaj, nekoliko sati nakon što je Herš objavio svoj članak na Substack-u. Bivši novinar Njujork tajmsa, koji je stekao slavu kada je razotkrio masakr vijetnamskih civila u Maj Laju 1969. godine, napisao je da su ronioci američke mornarice postavili eksploziv na kanale Severnog toka pod pokroviteljstvom NATO vežbe BALTOPS 22 prošlog juna u Baltičkom moru. .

Bombe su daljinski detonirane tri meseca kasnije, pucajući na tri od četiri gasovoda Severnog toka, rekao je Herš, pozivajući se na neidentifikovani „izvor sa direktnim saznanjima o operativnom planiranju“. Bajden je lično odobrio plan sabotaže, navodi se u izveštaju, a norveška mornarica je pomogla u odabiru lokacija za postavljanje eksploziva.

Bajdenova odluka da uništi gasovode došla je nakon više od devet meseci tajne debate među američkim zvaničnicima nacionalne bezbednosti, rekao je Herš. Predsednik je rekao novinarima početkom februara 2022. da će SAD „okončati” Severni tok 2 ako ruske snage pokrenu ofanzivu na Kijev. Upitan kako će se to tačno postići, s obzirom na to da je gasovod pod kontrolom Nemačke, on je rekao: „Hoćemo, obećavam vam, moći ćemo to da uradimo.

Nakon eksplozija Severnog toka u septembru, američki zvaničnici su negirali umešanost i sugerisali da je Rusija možda sabotirala sopstvene gasovode. U svetlu Heršovog izveštaja, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u sredu da Bela kuća „sada mora da komentariše sve ove činjenice“.

Herš je osvojio nekoliko velikih nagrada za svoje članke u novinama i časopisima, kao i svoje knjige. Bio je zaslužan za razotkrivanje skandala sa mučenjem u Abu Graibu 2004. i 2015. je tvrdio da je administracija predsednika Baraka Obame izmislila ubistvo Osame bin Ladena 2011.