Bivši selektor hrvatske reprezentacije Blažević preminuo je u 87

Bivši selektor hrvatske reprezentacije Blažević preminuo je u 87

Preminuo je Miroslav „Ćiro“ Blažević, koji je trenirao hrvatsku fudbalsku reprezentaciju u polufinalu Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine. Imao je 87 godina.

Njegova porodica i prijatelji rekli su da je Blažević preminuo u zagrebačkoj bolnici u srijedu nakon duge borbe sa rakom prostate.

„Trener svih trenera“, kako su ga zvali u matičnoj Hrvatskoj, tokom svoje karijere vodio je četiri reprezentacije i nekoliko domaćih i stranih klubova.

Rođen u katoličkoj porodici u Travniku, Bosna i Hercegovina, Blažević je bio prosječan igrač. Njegova uspešna trenerska karijera započela je šezdesetih godina prošlog veka, na istom mestu gde su i završavali njegovi igrački dani — u švajcarskom klubu Vevei.

Blažević je predvodio i reprezentacije Irana, Bosne i Hercegovine i Švajcarske. Među klubovima koje je trenirao bili su zagrebački Dinamo, Nant, Grashopper Cirih, Sion, Šangaj Šenhua, PAOK Solun i splitski Hajduk.

Vrhunac njegove trenerske karijere došao je na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine kada je Hrvatska završila na trećem mestu samo nekoliko godina nakon što je izašla iz krvavog raspada bivše Jugoslavije.

„Cela zemlja je bila ponosna, a ja tužan“, rekao je nedavno Blažević o uspehu iz 1998. godine. „Da sam imao iskustvo koje imam sada, bili bismo prvaci sveta.

Osvojio je publiku u Francuskoj noseći policijski šešir na klupi u čast francuskog oficira kojeg su nemački huligani stavili u komu na početku turnira.

Živopisna javna ličnost, Blažević — koji je 1980-ih bio poznat po tome što je uvek nosio beli šal kada je bio u javnosti — takođe je imao uticaj u politici tako što se neuspešno kandidovao za predsednika Hrvatske na izborima 2005. kada je osvojio manje od 1% glasova.

„Neki ljudi iz visoke politike su me nagovorili da se kandidujem za predsednika jer su sigurni da mogu da pobedim“, rekao je tada Blažević, žestoki simpatizer desnice. „Što se tiče 10.000 potpisa neophodnih za potvrdu moje ponude, mogao bih da ih prikupim jednostavno tako što ću se pojaviti na bilo kojoj fudbalskoj utakmici i zamoliti navijače da potpišu svoja imena.

U četvrtak je trebalo da proslavi 88. rođendan.