Švedska izdvaja više od 600 hiljada evra hitne pomoći za Tursku i Siriju

Švedska izdvaja više od 600 hiljada evra hitne pomoći za Tursku i Siriju

Švedska vlada najavila je dodelu hitne pomoći u iznosu od više od 600.000 evra za pomoć Turskoj i Siriji, koje su stradale u snažnom zemljotresu, prenosi SVT.

Za pomoć obema državama biće izdvojeno 7 miliona švedskih kruna (oko 613.000 evra), 5 miliona za Tursku i 2 miliona za Siriju uz posredovanje Crvenog krsta.

Osim toga, Švedska će poslati šatore za privremeno preseljenje ljudi, sredstva za grejanje, vodu, sredstva za higijenu. U Vladi su u toku razgovori o daljoj podršci.

„Čim budemo imali jasniju sliku šta je potrebno Turskoj i Siriji, spremni smo da donesemo odluku o dodatnoj pomoći“, rekao je ministar spoljne trgovine i pomoći Johan Forsel.

Podsetimo, rano ujutru 6. februara jugoistočnu Tursku potreslo je nekoliko snažnih zemljotresa, jačine 7,7 stepeni po Rihteru. U vreme ručka, naknadni potresi su se ponovili, što je izazvalo nova razaranja.

U ovom trenutku u Turskoj je poznato više od 1.500 mrtvih, u Siriji više od 5.000, a spasioci nastavljaju da raščišćavaju ruševine.

Evropske zemlje šalju više od 10 spasilačkih timova u Tursku, pomoć je ponudila i Ukrajina.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine dobilo je 24 prijave o nedostatku kontakta sa Ukrajincima koji su se nalazili u pogođenim provincijama, njihova sudbina se utvrđuje.