Kipar bira novog predsjednika, glavna borba između tri kandidata

Kipar bira novog predsjednika, glavna borba između tri kandidata

Na Kipru se danas održavaju izbori za novog predsednika, koji će se suočiti sa zadacima kao što su razbijanje ćorsokaka u pregovorima o ponovnom ujedinjenju, borba protiv ilegalne migracije i vraćanje imidža zemlje, narušenog korupcijskim skandalima, piše Rojters.

Malo je verovatno da će glasanje u nedelju doneti jasnog pobednika, što će pripremiti teren za drugi krug 12. februara.

Na izborima učestvuje 14 kandidata, iako tri vode glavnu bitku – bivši ministar spoljnih poslova Nikos Hristodulidis, koji vodi ankete, lider desničarske partije SIRIZA Averof Neofitou i karijerni diplomata Andreas Mavrojanis, koji je koju podržava levičarska partija AKEL.

Sva tri glavna kandidata bili su bliski saradnici aktuelnog desničarskog predsednika Nikosa Anastasijadesa, koji po zakonu ne može da se kandiduje za treći petogodišnji mandat.

Ankete pokazuju da će izlaznost birača biti mala. Na poslednjim izborima 2018. oko 28 odsto birača uzdržalo se od izlaska na biračko mesto.

Godine 2020. Anastasijadisova administracija bila je upletena u korupcionaški skandal zbog unosne šeme državljanstva za ulaganje. Vladina istražna komisija je utvrdila da je na stotine pasoša izdato nezakonito i da je sistem godinama funkcionisao bez odgovarajućeg nadzora.

Tokom istog perioda, ostrvo je doživelo porast ilegalne migracije, uglavnom zbog tampon zone koja deli ostrvo između međunarodno priznatog juga i otcepljenog severa kiparskih Turaka.

Hristodulidis je prekinuo veze sa svojom strankom i njenim liderom Neofitom da bi se kandidovao za predsednika, razdvajajući desničarske političke snage. Takođe ga podržavaju političke stranke koje tradicionalno zauzimaju tvrd stav u pregovorima o ponovnom ujedinjenju.

Godine 2020, kada je Hristodulidis bio ministar spoljnih poslova, Kipar se oko mesec dana uzdržao od sankcija Evropske unije Belorusiji, pošto je ta ostrvska država želela da blok deluje agresivnije protiv Turske u sporu oko gasnih resursa na moru.

Kiparska vlada oduzela je državljanstvo 222 bogata investitora i članova njihovih porodica u sklopu nastojanja da se povrati ugled narušen šemom ulaganja za pasoš, za koju je istraga utvrdila da je državljanstvo nezakonito dato u stotinama slučajeva.