Voz koji prevozi opasne hemikalije iskočio iz šina u Ohaju

Voz koji prevozi opasne hemikalije iskočio iz šina u Ohaju

Voz koji je prevozio hemikalije iskočio je iz šina u američkoj državi Ohajo uveče u petak, izazvavši veliki požar i evakuaciju stanovnika u toj oblasti.

Oko 50 automobila iz voza od 140 vagona sletelo je sa šina u selu Istočna Palestina nedaleko od državne granice sa Pensilvanijom, saopštio je u subotu Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja (NTSB).

Nema izveštaja o smrtnim slučajevima ili povređenima usled iskakanja iz šina, ali je na licu mesta izbio veliki požar, koji je nastavio da gori i u subotu.

„To je aktivna scena požara“, rekao je član odbora NTSB-a Majkl Grejem. U subotu se na mestu nesreće čulo nekoliko eksplozija, javljaju mediji.

Vatrogasci u istočnoj Palestini bili su primorani da rade u zaštitnim odelima jer je nesrećni voz, između ostalog, prevozio hemikalije.

Prema NTSB-u, deset automobila koji su iskočili iz šina sadržalo je opasne materijale, uključujući pet sa vinilhloridom, bezbojnim gasom koji se koristi za pravljenje cevi za vodovod i druge plastične proizvode. Američki nacionalni institut za rak upozorava da je izlaganje vinil hloridu povezano sa rizikom od nekoliko oblika raka.

Do sada je samo mala količina vinil hlorida ispuštena kroz specijalne uređaje za oslobađanje pritiska, koji su postavljeni na vagonima da bi se sprečile eksplozije, saopštio je NTSB.

Agencija za zaštitu životne sredine Ohaja rekla je CNN-u da do subote uveče nije otkrila nikakve opasne nivoe kontaminacije vazduha u oblasti oko nesreće. Stručnjaci će ostati na licu mesta „koliko god bude potrebno“, uverila je agencija.

Ogroman požar i pretnja hemijskim eksplozijama naveli su lokalne vlasti da narede evakuaciju stanovnika koji žive u krugu od 1,6 km od mesta incidenta. Oko 2.000 ljudi, otprilike polovina stanovništva istočne Palestine, moralo je da napusti svoje domove, a preostalim stanovnicima je rečeno da ostanu u kući.

Trenutno je u toku istraga radi utvrđivanja uzroka iskakanja iz šina.