Desetine hiljada Izraelaca protestuje protiv planova reforme pravosuđa

Desetine hiljada Izraelaca protestuje protiv planova reforme pravosuđa

Desetine hiljada Izraelaca podnelo je jaku kišu u subotu tokom pete nedelje protesta protiv planova za reformu pravosuđa nove vlade premijera Benjamina Netanjahua, za koje kritičari kažu da prete demokratskim proverama ministara od strane sudova.

Planovi, za koje vlada kaže da su potrebni za suzbijanje prekoračenja sudija, izazvali su žestoko protivljenje grupa, uključujući advokate, i izazvali zabrinutost među poslovnim liderima, šireći već duboke političke podele u izraelskom društvu.

„Večeras sam ovde i protestujem protiv tranzicije Izraela iz demokratije u autokratiju“, rekao je za Rojters u Tel Avivu softverski inženjer Dov Levenglik (48).

„To je sramota, neće stajati.“

Netanjahu je odbacio proteste kao odbijanje levičarskih protivnika da prihvate rezultate izbora u novembru prošle godine, koji su proizveli jednu od najdesničarskih vlada u istoriji Izraela.

Demonstranti kažu da bi izraelska demokratija bila narušena ako vlada uspe da sprovede planove, koji bi pooštrili političku kontrolu nad imenovanjima sudija i ograničili ovlašćenja Vrhovnog suda da poništi vladine odluke ili zakone Kneseta.

„Oni žele da sruše pravosudni sistem Izraela, žele da sruše izraelsku demokratiju, a mi smo ovde svake nedelje po svakom vremenu… da se borimo protiv toga i da se borimo za izraelsku demokratiju“, rekao je Hadar Segal (35) Rojters u Tel Avivu.

Opozicioni lider Jair Lapid pridružio se demonstracijama u primorskom gradu Haifi, gde je rekao da su demonstranti „došli da spasu svoju zemlju, a mi smo došli da protestujemo sa njima“.