Endru Tejt čeka odluku po žalbi na pritvor u Rumuniji

Endru Tejt čeka odluku po žalbi na pritvor u Rumuniji

Endrju Tejt, pokretač podele i bivši profesionalni kik-bokser koji je uhapšen u Rumuniji pod sumnjom za organizovani kriminal i trgovinu ljudima, pojavio se u sredu na sudu u Bukureštu kako bi uložio žalbu na drugo produženje roka od 30 dana. pritvora.

Tejt, 36, Britanka-SAD Građanin koji ima skoro 5 miliona pratilaca na Tviteru, stigao je u Apelacioni sud u Bukureštu vezan lisicama na brata Tristana, koji se nalazi u istom predmetu zajedno sa dve Rumunke.

Sva četvorica, koji su prvobitno bili pritvoreni u Bukureštu krajem decembra, nastojaće da ponište odluku sudije od 20. januara da im se po drugi put produži pritvor za 30 dana na zahtev tužilaca. Oni su ranije izgubili žalbu na ranije produženje.

U dokumentu koji je Asošiejted pres uvideo u kojem se objašnjava odluka od 20. januara, kaže se da je sudija uzeo u obzir „posebnu opasnost okrivljenih” i njihovu sposobnost da identifikuju žrtve „sa povećanom ranjivošću, u potrazi za boljim životnim prilikama”.

Joan Gliga, advokat koji zastupa braću Tejt, rekao je medijima u sredu da je odbrana iznela „čvrste argumente“ da produženi pritvor „nije neophodan“.

„Probni rad (period) prvobitno je razmatrao vrednost ove preventivne mere u trajanju od 30 dana i bio je značajno razvodnjen drugim dokazima koji su sprovedeni u međuvremenu“, rekao je on.

Dok su Tejtovi napuštali sud nakon jutarnjeg saslušanja, Endru Tejt je rekao: „Tražite od njih dokaze i oni vam neće dati nijedan, jer oni ne postoje. Uskoro ćete saznati istinu o ovom slučaju.”

Ako sud odbije njihovu žalbu, sva četvorica će ostati u pritvoru do 27. februara dok tužioci nastavljaju istragu slučaja.

Endru Tejtu, koji navodno živi u Rumuniji od 2017. godine, ranije je zabranjen pristup raznim istaknutim platformama društvenih medija zbog izražavanja mizoginih stavova i govora mržnje. Tvrdio je da nema „nula dokaza“ protiv njega u ovom slučaju i naveo je da je to politički napad da se on ućutka.

„Moj slučaj nije krivični, već politički. Ne radi se o pravdi ili pravičnosti. Radi se o napadu na moj uticaj na svet“, stoji u objavi koja se pojavila na njegovom Tviter nalogu u nedelju.

Onlajn peticija pokrenuta u januaru za oslobađanje braće prikupila je skoro 100.000 potpisa.

Nakon što su Tejts i dve žene uhapšene, rumunska agencija za borbu protiv organizovanog kriminala, DIICOT, navela je u saopštenju da je identifikovala šest žrtava u slučaju trgovine ljudima koje su bile podvrgnute „delima fizičkog nasilja i psihičke prinude” i seksualno eksploatišu članovi navodne kriminalne grupe.

Agencija je saopštila da su žrtve namamljene pretvaranjem ljubavi, a kasnije zastrašivane, praćene i podvrgnute drugim taktikama kontrole, dok su bile primorane da se upuštaju u pornografske radnje radi značajne finansijske dobiti.

Ranije u januaru, rumunske vlasti su se spustile na imanje u blizini Bukurešta gde su odvukle flotu luksuznih automobila među kojima su bili plavi rols-rojs, ferari i porše. Oni su prijavili zaplenu imovine u vrednosti od 3,9 miliona dolara.

Tužioci su rekli da će se imovina koristiti za pokrivanje troškova istrage i za obeštećenje žrtvama, ako mogu da dokažu da su vlasnici stekli novac nezakonitim aktivnostima kao što je trgovina ljudima. Tejt je takođe bezuspešno uložio žalbu na zaplenu imovine.