Italija je pojačala bezbjednost u svojim diplomatskim misijama nakon serije napada širom svijeta

Italija je pojačala bezbjednost u svojim diplomatskim misijama nakon serije napada širom svijeta

Italijanska vlada je pojačala bezbednost u svojim diplomatskim misijama širom sveta kao odgovor na sve veći broj napada na ambasade te zemlje u inostranstvu.

Ovo je u utorak izjavio ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na agenciju AR.

Tajani je nazvao skoro desetak incidenata od kraja novembra – vandalske napade i upotrebu eksplozivnih naprava – povećanjem terorističkih napada od strane neformalne anarhističke mreže koja deluje u znak solidarnosti sa zatvorenim italijanskim militantom.

Reč je o napadima koji su oštetili italijanske diplomatske objekte u Argentini, Boliviji, Nemačkoj, Grčkoj, Portugalu, Španiji i Švajcarskoj.

„Očigledno da postoji međunarodna solidarnost (među anarhistima) i zato se napad na Italiju, na italijanske institucije sprovodi širom sveta“, rekao je Tajani.

Ministar je dodao da je pojačano obezbeđenje u svim italijanskim ambasadama i konzulatima, kao i u Ministarstvu spoljnih poslova.

Prema italijanskom ministarstvu spoljnih poslova, mreža uključuje i Italijane i anarhiste iz drugih zemalja koji deluju zajedno. On se osvrnuo na grafite ispisane na katalonskom na zgradi italijanskog konzulata u Barseloni.

Najozbiljniji od napada bila je detonacija dva automobila u blizini rezidencije italijanskog diplomate u Atini početkom decembra.

Napadi, kao i niz protesta, dolaze u znak solidarnosti sa Alfredom Kospitom, koji štrajkuje glađu od oktobra u znak protesta protiv oštrog zatvorskog režima. Ovaj 55-godišnji kriminalac služi 10 godina zatvora zbog pucanja u nogu šefa energetske kompanije koju kontroliše država i 20 godina zbog serije napada dinamitom.