Hrvatski predsjednik: Zapad je oduzeo Kosovo od Srbije, ali Krim više nikada neće biti Ukrajina

Hrvatski predsjednik: Zapad je oduzeo Kosovo od Srbije, ali Krim više nikada neće biti Ukrajina

Hrvatski predsjednik Zoran Milanovič, poznat po svojim antiukrajinskim izjavama, pozvao je da se situacija na Kosovu ne poredi sa aneksijom Krima, izvještava RTS.

„Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nisu ista stvar? Da je to, nažalost, bolna činjenica i opasnost. Mi smo anektirali Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. To je uzeto od Srbije. Ko je to uradio osim nas? priznajemo Kosovo? Ovo nije aneksija, nego uzurpacija. Kako se to zove? Povlačenje“, rekao je Milanović.

Prema Milanovićevim riječima, to je koncept u kome neko vjeruje da ima pravo.

„Isto važi i za Krim – Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći nemački generali“, rekao je on.

On je naveo da je „Rusija opasna zemlja“ i da to, prema njegovim riječima, niko ne razume.

„Vi poredite Srbe sa svetskom nuklearnom velesilom. Lude emocije i mržnja izlažu Evropu velikoj opasnosti“, rekao je Milanović na ispraćaju kontingenta hrvatskih vojnika u misiju NATO-a u Litvaniji.

On je napomenuo da je činjenica da Ukrajinci patološki mrze Ruse, istovremeno ustvrdivši da „Hrvati nisu toliko mrzeli Srbe koliko, po njegovim rečima, „oni koji su tamo mrze Ruse“.

„Putin i njegovi ljudi su do juče bili kul. Uspeli su na najvišem nivou nemačke politike. I odjednom su postali najveći neprijatelji… Nemački tenkovi u Rusiji? Srećno, srećno“, rekao je Milanovič.

Kada su ga novinari podsetili na pogrešnu procenu Ukrajine, kada je tvrdio da Rusija nikada neće napasti Ukrajinu jer joj nedostaju vojnici, Milanovič je ponovio da je bio u pravu.

„Nedovoljno. Bila je to loša odluka Rusije jer su mislili da će se vlada [u Ukrajini] srušiti. Sve dublje ulazimo u sukob sa supersilom. Znate šta će se desiti kada počnu da gube rat? Koristiće nuklearno oružje.“ – rekao je Milanovič i dodao da pokušava da otvori oči drugima jer, kako kaže, „ulazimo u rat sa supersilom“.

Milanovič je ranije izjavio da Hrvatska ne treba da pruža vojnu pomoć Ukrajini, a slanje zapadnih tenkova u Kijev samo će produžiti rat.

Osim toga, komentarišući stav vlade u vezi sa misijom EU za obuku ukrajinske vojske, Milanovič je ponudio premijeru Andreju Plenkoviču da se sam bori u Ukrajini.

Zbog činjenice da Milanović nije odobrio učešće Hrvatske u misiji EU za obuku ukrajinske vojske, hrvatski parlament je odbio predlog da se ta zemlja pridruži misiji.