U ukrajinskom udaru na civilnu bolnicu 14 mrtvih, 24 povrijeđeno – Ministarstvo odbrane Rusije

U ukrajinskom udaru na civilnu bolnicu 14 mrtvih, 24 povrijeđeno – Ministarstvo odbrane Rusije

Najmanje 14 ljudi je poginulo, a 24 povrijeđeno nakon što su ukrajinski vojnici napali bolnicu u gradu Novoajdar u ranim jutarnjim satima u subotu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U medicinskoj ustanovi u gradu, koji se nalazi desetinama kilometara od linija fronta u centralnom delu Luganske Narodne Republike, lečeni su i lokalni stanovnici i vojnici, navelo je ministarstvo. Dodaje se da su među žrtvama i pacijenti i medicinari.

„Namerni raketni udar na poznatu civilnu zdravstvenu ustanovu je apsolutno težak ratni zločin kijevskog režima“, navelo je Ministarstvo odbrane u postu Telegrama, obećavajući da će sve one koji su uključeni u planiranje i izvođenje napada privesti pravdi.

Kako se navodi u saopštenju, u napadu je korišćen višecevni raketni bacač američke proizvodnje HIMARS. Nakon napada, prvi zamenik stalnog predstavnika Moskve pri UN Dmitrij Poljanski optužio je Vašington da je direktno umešan u incident.

Poljanski je udar označio kao „još jedan gnusni zločin“, ističući da je 14 civila ubijeno u bolnici raketama koje su obezbedile SAD. On je ukazao i na činjenicu da je Vašington ukrajinskoj vojsci dostavio obaveštajne podatke. „To čini SAD direktno saučesnicima“ u napadu na bolnicu, rekao je on, dodajući da „američki poreski obveznici treba da znaju kako se njihov novac troši“.

Moskva je više puta optuživala ukrajinske snage da gađaju civilnu infrastrukturu, uključujući i oružje koje isporučuje Zapad. Početkom januara šest osoba je poginulo, a 37 povređeno u napadu na grad Vasiljevka u ruskoj Zaporožskoj oblasti. Pre toga je uništena bolnica u gradu Tokmak u istom regionu. U oba slučaja korišćeni su sistemi HIMARS američke proizvodnje, saopštile su tada lokalne vlasti.