Avganistanskim studentima nije dozvoljeno da polažu prijemni ispit

Avganistanskim studentima nije dozvoljeno da polažu prijemni ispit

Ministarstvo za visoko obrazovanje koje vode talibani naredilo je privatnim univerzitetima u Avganistanu da ne dozvole studentima da polažu prijemne ispite na univerzitetu sledećeg meseca, naglašavajući svoju politiku da ženama ograniči tercijarno obrazovanje.

Pismo ministarstva upućeno je institucijama u severnim avganistanskim provincijama, uključujući Kabul, gde bi ispiti trebalo da se održavaju od kraja februara. U pismu se navodi da će se one institucije koje ne budu poštovale pravila suočiti sa pravnim postupkom.

Ministarstvo visokog obrazovanja je u decembru poručilo univerzitetima da ne dozvoljavaju studentima „do daljeg“. Nekoliko dana kasnije, administracija je zaustavila rad većine radnica u nevladinim organizacijama. Vlasti su takođe zatvorile većinu srednjih škola za devojke.

Ograničenja rada i obrazovanja žena izazvala su međunarodnu osudu. Zapadne diplomate su nagovestile da će talibani morati da promene kurs svoje politike prema ženama kako bi imali šansu za formalno međunarodno priznanje i ublažavanje ekonomske izolacije.

Zemlja je usred ekonomske krize, delom zbog sankcija koje utiču na njen bankarski sektor i smanjenja sredstava za razvoj, a humanitarne agencije upozoravaju da je desetinama miliona potrebna hitna pomoć.

Međutim, ovonedeljni izveštaj Svetske banke takođe kaže da je talibanska administracija, koja je rekla da je usredsređena na veću ekonomsku samodovoljnost, zadržala snažno prikupljanje prihoda prošle godine i da je izvoz porastao.