Aktivisti za klimu blokirali su ključni put do Haga

Aktivisti za klimu blokirali su ključni put do Haga

Stotine klimatskih aktivista blokirale su u subotu jedan od glavnih puteva koji vode ka Hagu. O protestu  prenela je agencija AR.

Demonstranti, mnogi koji mašu šarenim zastavama sa simbolom ekološke grupe Ektinction Rebellion, okupili su se na autoputu A12 pored privremene zgrade holandskog parlamenta. Policija i stotine drugih demonstranata posmatrali su šta se dešava.

Otprilike sat vremena nakon blokade, policija je počela da hapsi demonstrante koji su odbili da napuste put.

Ranije ove nedelje, šest aktivista Rebelliona za izumiranje uhapšeno je pod sumnjom da su podsticali pobunu u vezi sa pozivima na protest.

U petak je sudija potvrdio naredbu kojom se jednom od aktivista zabranjuje boravak u tom području na 90 dana.

Hapšenja i zabrana ulaska izazvali su proteste među aktivistima, koji su tvrdili da to krši njihovo pravo na mirne proteste.

Portparol Pobune za izumiranje En Kervers rekla je da veliki odziv „pokazuje kako se društvo oseća prema subvencijama za fosilna goriva i zastrašivanju i kriminalizaciji nenasilnog klimatskog aktivizma“.

Tužioci su rekli da blokiranje prometnog puta koji vodi ka Hagu predstavlja opasnost za vozače i demonstrante.

Aktivisti Pobune za izumiranje obećali su da će nastaviti svoje proteste, u kojima traže ukidanje vladinih poreskih olakšica za kompanije koje koriste fosilna goriva.

Prethodno su se klimatski aktivisti iz grupe Ektinction Rebellion zalepili za govorničku fotelju u Donjem domu Velike Britanije i blokirali tanker sa ruskom naftom u Norveškoj.