Bijeloruska zvijezda osvojila je titulu na Australijan openu

Bijeloruska zvijezda osvojila je titulu na Australijan openu

Arina Sabalenka osvojila je prvu grend slem titulu u karijeri dok je Beloruskinja uzvratila iz jednog seta i pobjedila Elenu Ribakinu u pulsirajućem finalu Australijan opena u subotu.

Pojavivši se u prvom meču finala, peti nosilac Sabalenka je zaostala nakon što je impozantno otvaranje Ribakine videlo da je aktuelna šampionka Vimbldona osvojila početni set 6-4. Ali Sabalenka je postepeno isticala svoju sopstvenu igru i izjednačila meč tako što je u drugom setu povela sa 6-3.

Oba igrača su nastavili da stvaraju sjajne udarce u Rod Lejver Areni u bitci koja je pristajala ovoj prilici. Sabalenka je bila ta koja je bila ta koja je napravila krucijalni potez prelomom Ribakine servisa u sedmom gemu odlučujućeg seta. Uprkos kolebanju kada je videla da tri meč lopte izmiču, Sabalenka ju je držala da nikada nije odslužila poslednji set 6-4 i uzela titulu.

Nakon pobede, 24-godišnjakinja se srušila na leđa i pokrila lice u neverici dok je slavila daleko najveću nagradu u karijeri. Sabalenka će takođe u ponedeljak porasti na drugo mesto na svetu u ažuriranom VTA rejtingu – što odgovara njenoj najboljoj poziciji u karijeri.

„Super sam nervozna“, rekla je Sabalenka nakon što joj je američka teniska ikona Bili Džin King uručila trofej Dafne Akhurst. „Želim da se zahvalim gospođici King što je učinila toliko… Čestitam, Elena. Nadamo se da ćemo imati još mnogo borbi, nadamo se u finalu grend slemova.

„Hvala svima i hvala momci na neverovatnoj atmosferi. Bio je to ugodan turnir za igranje. Zahvaljujući mom timu, oni su najluđi tim na turneji.

„Vi momci zaslužujete ovaj trofej više od mene. Nadam se da ću se sledeće godine vratiti još jači i da ću vam pokazati još bolji tenis“, dodala je Sabalenka rođena u Minsku, koja se na turniru takmičila pod „neutralnim“ statusom zbog stalnih sankcija mnogim ruskim i beloruskim sportistima jer sukoba u Ukrajini.

Za Ribakinu, 23, bilo je to razočaranje Dovn Under jer je propustila da doda još jedan grend slem tituli koju je osvojila na Vimbldonu prošle godine. Ipak, igračica rođena u Moskvi – koja je predstavljala Kazahstan od 2018. – dokazala je da je spremna da se bori za još važnijih nagrada u godinama koje dolaze.

„Želeo bih da čestitam Arini. Znam koliko ste naporno radili i nadam se da ćemo imati još mnogo bitaka“, rekla je ljubazna Ribakina u svojim komentarima posle meča. Dobijena kao 22. nosilac u Melburnu, Ribakina će sada debitovati među deset najboljih na svijetu kao rezultat svog trčanja do finala.