Borbeni avioni su se srušili tokom vježbi u Indiji

Borbeni avioni su se srušili tokom vježbi u Indiji

Dva borbena aviona srušila su se tokom trenažnih letova iznad centralne Indije rano u subotu, saopštile su vojne i civilne vlasti. Jedan pilot je poginuo u incidentu, navodi indijsko vazduhoplovstvo.

Avion Suhoj Su-30 ruske proizvodnje i francuski Miraž 2000 srušili su se u okrugu Morena u državi Madja Pradeš, objavio je na Tviteru glavni ministar Šivraj Sing Čuhan. Kasnije je objavljeno da su ostaci iz jednog aviona pronađeni u Madja Pradešu, a drugi je udario u zemlju u obližnjoj državi Radžastan.

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju ostatke aviona i ogroman požar na jednom od mesta pada.

Prema izveštajima, avioni su poleteli iz vazdušne baze Gvalior u Madja Pradešu na zakazane vežbe. Navodi se da je kontakt sa letelicom izgubljen oko 5:30 po lokalnom vremenu.

U medijima se spekuliše da su se dva aviona možda sudarila u vazduhu. Za sada, međutim, nije bilo zvaničnih komentara o uzroku incidenta.

Indijsko vazduhoplovstvo je u tvitu potvrdilo gubitak dva svoja aviona. „Jedan od tri uključena pilota zadobio je smrtonosne povrede“, navodi se i dodaje da je pokrenuta istraga.

Druga dva pilota su spašena i hitno prebačena u bolnicu, kaže lokalni administrator u Madja Pradešu, Ankit Astana.

Ruski Suhoj Su-30 je višenamjenski borbeni avion sa dva sjedišta, koji postoji od sredine 1990-ih. Lovac Miraž 2000, koji proizvodi francuska kompanija Dassault Aviation, predstavljen je sredinom 1980-ih. Dostupan je u modifikacijama sa jednim i dva sjedišta.